Έργα οδοποιίας στα Κύθηρα με πόρους της Περιφέρειας Αττικής

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018, 13:45
Έργα οδοποιίας στα Κύθηρα με πόρους της Περιφέρειας Αττικής
Σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης στα Κύθηρα, προωθούν η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Κυθήρων, ενώ δρομολογείται στα Αντικύθηρα και η ανέγερση μνημείου προς τιμήν των Συμιακών Σφουγγαράδων που το 1901 ανακάλυψαν και ανέλκυσαν το παγκοσμίως γνωστό «Ναυάγιο των Αντικυθήρων».

Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Στράτος Χαρχαλάκης υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την επισκευή και συντήρηση της δημοτικής οδοποιίας Κυθήρων, προϋπολογισμού 2.475.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Πρόκειται για ένα εκτεταμένο έργο συνολικού μήκους 9.000 μ. που θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα οδικής πρόσβασης σε οικισμούς και αγροτικές περιοχές, καθώς και σε πολυσύχναστες παραλίες. Οι εργασίες αφορούν σε διαπλάτυνση, εξομάλυνση, οδοστρωσία και ασφαλτόστρωση καθώς και στην κατασκευή τεχνικών απορροής ομβρίων και προστατευτικών τοιχίων όπου απαιτούνται.

Μνημείο για τους Συμιακούς Σφουγγαράδες στα Αντικύθηρα


Στο ίδιο πλαίσιο, μετά και από την υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης από την περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, προχωρά η ανέγερση του Μνημείου των Σφουγγαράδων στα Αντικύθηρα, με τη διενέργεια του πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού (προϋπολογισμού 74.400 ευρώ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια).

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Κυθήρων τιμούν τους σφουγγαράδες από τη Σύμη για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην ανεύρεση, ανέλκυση και προώθηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο κοσμούν μέχρι και σήμερα.

Σημειώνεται επίσης ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση της επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών Χώρας και Καψαλίου. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα που έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί στο νησί των Κυθήρων. Με την προσθήκη ειδικής χοάνης (παρέχεται η δυνατότητα της εκκένωσης των λυματοφόρων οχημάτων) επιλύεται το πρόβλημα της διαχείρισης στην ευρύτερη περιοχή του νησιού, ενώ προγραμματίζονται και άλλα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, όπως αυτό της Αγίας Πελαγίας κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018, 13:52