Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Πέτρος Σιδερέας
Φωτογραφίες/Video: Νίκος Χριστοφάκης, Παναγιώτης Σαγκούρης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ελπίδα για καλύτερες ημέρες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Αττικής και των άλλων μεγάλων πόλεων ανά την ελληνική επικράτεια προκειμένου να συμμετάσχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Πλήθος κόσμου συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για τον εορτασμό της Εργατικής ΠρωτομαγιάςΗ Πρωτομαγιά αποτελεί μία ημέρα-ορόσημο για τους αγώνες των εργαζόμενων, με τις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο να αποτελούν σημείο αναφοράς στην ιστορία των κινητοποιήσεων. Μια ημέρα, που σε περίοδο συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Κλαυθμώνος προκειμένου να τιμήσει την εργατική Πρωτομαγιά. Το κέντρο της Αθήνας παρέμεινε κλειστό για αρκετές ώρες λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Το ραντεβού της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας δόθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος (Αθήνα) και την πλατεία Καραϊσκάκη (Πειραιάς).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To μήνυμα του πρωθυπουργού για την 1η Μάη

Σε μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά, το οποίο δημοσίευσε μέσω twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Οι αγώνες μας για κατοχύρωση & διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για Δημοκρατία, για ζωή με Αξιοπρέπεια θα νικήσουν».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το κόκκινο γαρύφαλλο

Ρένα Δούρου και Γιάνης Βαρουφάκης έκαναν την εμφάνισή τους λίγο μετά τις 11.50 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιείται συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η περιφερειάρχης Αττικής και ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησαν με πολίτες, οι οποίοι τους κάλεσαν να κάνουν πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους.

Απλός κόσμος πλησίασε τον Γιάνη Βαρουφάκη, του έσφιξε το χέρι και του ζήτησε να μην κάνει πίσω στη διαπραγμάτευση. Ένας μάλιστα του έδωσε ένα κόκκινο γαρύφαλλο, το οποίο ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε με χαμόγελο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το κόκκινο γαρύφαλλο

Πολίτες συνομιλούν με τον υπουργό Οικονομικών

Λαφαζάνης: Η Πρωτομαγιά είναι ξεχωριστή

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε και αυτός το παρών στην πλατεία Κλαυθμώνος, τονίζοντας πως η Πρωτομαγιά είναι ξεχωριστή. Επιπλέον, είπε ότι ο ελληνικός λαός παραμένει δίπλα στην κυβέρνηση που συνεχίζει να δίνει τη μάχη της στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«H εργατική τάξη της χώρας αγωνίζεται και αντιστέκεται» πρόσθεσε.

Από τη μεριά του ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε πως οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης παραμένουν βαθιές, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος της εργασίας υπέστη μεγάλη ζημιά τα τελευταία πέντε χρόνια».

«Η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη για τα εργασιακά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό. Αυτός ο αγώνας είναι η καλύτερη απόδοση τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά. Αυτά που υποσχεθήκαμε τα τηρούμε» συμπλήρωσε.

Το μήνυμα Κουτσούμπα

Παρών στις εκδηλώσεις στο Σύνταγμα ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ο μόνος ρεαλιστικός, σίγουρος και ελπιδοφόρος δρόμος για τον λαό μας σήμερα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τις αμοιβές των εργαζομένων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Εργατικής Κόκκινης Πρωτομαγιάς» ανέφερε στο συγκεντρωμένο πλήθος.


Εικόνες από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα…

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Πλατεία Κλαυθμώνος



Η Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη

Στην πλατεία Αριστοτέλους συγκεντρώνονται τα μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με προγραμματισμένη πορεία στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ για την κατάθεση στεφανιών.

Ξεχωριστή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου από το ΠΑΜΕ.

Αίμα στους δρόμους του Σικάγο

Όλα ξεκίνησαν την 1η Μαΐου του 1886, όταν 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που οργανώθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών και περισσότεροι από 80.000 στο Σικάγο, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας.

Μια ημέρα, που σε περίοδο συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ
Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από 1.350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα, που περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν. Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διέταξε να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση.

Άγνωστος παραμένει μέχρι σήμερα ο αριθμός των θυμάτων, αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Επίσημα, μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί. Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και ένας άλλος αυτοκτόνησε. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Η Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Την 1η Μαΐου του 1892 έγινε η πρώτη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2.000 διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, κυριακάτικη αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Τον επόμενο χρόνο ακολούθησε μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα, που σημαδεύτηκε από 10 συλλήψεις.

Τον Φεβρουάριο του 1936, καπνεργάτες από τη Θεσσαλονίκη καταλαμβάνουν ένα εργοστάσιο, ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων τους. Καπνεργάτες από άλλα εργοστάσια εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης.

Σε μια συγκέντρωση, στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ’ αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις, με συνέπεια 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 300 να τραυματιστούν. Οι δολοφονίες αυτές αποτέλεσαν το γεγονός που ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο να συγγράψει τον «Επιτάφιο».

Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή, την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων κομμουνιστών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σταδιακές διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας έχουν προγραμματιστεί για την Πρωτομαγιά σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

Από τις 8 το πρωί, με βάση και την εξέλιξη στις πορείες που οργανώνονται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στις περιοχές γύρω από την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Κλαυθμώνος και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων. Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, κατά τη διάρκεια εορτασμού της Πρωτομαγιάς ανακοίνωσε η Τροχαία.

Ειδικότερα, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς 2015, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, με στόχο τη μείωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και την αύξηση του βαθμού οδικής ασφάλειας για την αποφυγή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:

1. Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16.00 έως 22.00 και την Παρασκευή 1 Μαΐου 2015 για το ρεύμα εξόδου από ώρα 08.00 έως 13.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.

β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

ε) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ (χ.θ. 11+340) έως την χ.θ. 97+650 (μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα).

2. Την Κυριακή 3 Μαΐου 2015 για το ρεύμα εισόδου στα Αστικά Κέντρα και από 15.00 έως 21.00 ώρας, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι την διασταύρωση Ρεντίνας.

3. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

β) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

γ) Τα φορτηγά οχήματα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

δ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα οχήματα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα διόδια Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

στ) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

ζ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

η) Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».

θ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
ι) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

ια) Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπον αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

ιβ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων γραμμών εξωτερικού, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά (συνήθη εμπορικά και τελωνειακά έγγραφα) στα οποία αναφέρεται το όνομα του πλοίου για το οποίο προορίζονται καθώς και το λιμάνι ελλιμενισμού του.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα

Με 24ωρη απεργία, αλλά και με στάσεις εργασίας, μετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, ενώ τα τρόλεϊ από τις 8:30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Δεν θα πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Στάση εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ). 

Κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά, με 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των μνημονίων καθεστώς.

• Υπογραφή ΣΣΕ για όλες τις κατηγορίες πλοίων για το 2015

• Άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ΝΕΛ.

Ο καιρός του τριημέρου

Με πολύ καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να κυλήσει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα αναποτύσονται νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν σποραδικές καταιγίδες στη Θράκη (κυρίως στα ορεινά) και πιθανόν τοπικά στον ορεινό άξονα της Πίνδου.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σταδιακή μικρή άνοδο φτάνοντας την Παρασκυή 1/5 στους 24-26 βαθμούς και το Σαββατοκύριακο στους 26-28 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, οι άνεμοι θα διατηρηθούν εξασθενημένοι και μόνο σε πολύ τοπικό επίπεδο οι εντάσεις τους θα φτάνουν τα 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα οι θάλασσες να είναι καλοτάξιδες.

Τέλος, δε θα λείψουν οι τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες της ημέρας κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την Πρωτομαγιά

Προβλήματα με τις μετακινήσεις την 1η Μαΐου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης