Ο υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσιάρας ανέφερε πως το νομικό πλαίσιο χορήγησης αδειών εξόδου σε κρατουμένους και καταδικασμένους για αδικήματα τρομοκρατίας ανήκει σε μια τοπική επιτροπή φυλακών στην οποία συμμετέχουν και δικαστικοί λειτουργοί παραμένοντας αμετάβλητο με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα. 

Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», θα πρέπει να δει κανείς το θέμα των αδειών σε κρατούμενους και καταδικασμένους για αδικήματα τρομοκρατίας μέσα από μια ευρύτερη εικόνα, καθώς δεν είναι δυνατό άνθρωποι που έχουν αφαιρέσει ζωές να τυγχάνουν μιας τόσο ευνοϊκής μεταχείρισης όπως ίσως γινόταν το περασμένο διάστημα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το νομικό πλαίσιο λειτουργεί μέσα από κανόνες και όρους μέσα από την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αρχής γενομένης από το πώς αποδίδεται το δίκαιο, αν τηρούνται οι όροι και οι κανόνες και αν βεβαίως όλα αυτά έρχονται σε μια συμφωνία γενικότερα μ’ αυτό που υπάρχει ως προσδοκία και στην κοινωνία και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα» εξήγησε ο υπουργός.

«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι προφανώς θέλουμε να παρακολουθήσουμε το τι συμβαίνει γενικότερα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά και το δικό μας δικαιικό σύστημα και να το προσαρμόσουμε, να το εκσυγχρονίσουμε» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στις υφ’ όρων απολύσεις ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε ότι «δεν πρόκειται να μείνουν σ’ αυτόν τον χαμηλό αριθμό ετών που είχε προσδιορίσει με τον Ποινικό Κώδικα η προηγούμενη κυβέρνηση, πηγαίνοντας στα 22 χρόνια, το οποίο ικανοποιεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έρχεται μια συνολική αλλαγή και στο θέμα των τρομοκρατικών οργανώσεων, μιας και ενσωματώνουμε την οδηγία 541 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά στην τρομοκρατία και βεβαίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση μολότοφ ή με τις υφ’ όρων απολύσεις έρχονται και αναμορφώνονται, δημιουργώντας την πραγματική συνθήκη νομιμότητας, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει από την αρχή στον νέο Ποινικό Κώδικα.

»Ταυτόχρονα και άλλα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη συνολική πορεία της χώρας μας και τη δική της εικόνα απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ή η GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης) και ζητήματα τα οποία αφορούν στην ενεργητική δωροδοκία έρχονται να αναμορφωθούν και να μην υπάρχει κανένα ζήτημα για τη χώρα μας» επεσήμανε. 

Ερωτηθείς σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης παρατήρησε ότι υπάρχουν «ζητήματα τα οποία αυτήν τη στιγμή ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει στον χρόνο της απονομής της δικαιοσύνης δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην πραγματική ζωή και στην εξέλιξη της ζωής του μέσου Έλληνα πολίτη».

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα θεμάτων που δημιουργούν την ανάγκη σοβαρών μεταρρυθμίσεων. Αναφερόμαστε σ’ ένα σύστημα δικαιοσύνης που έχει ρίζες σε προηγούμενες δεκαετίες. Πρέπει να ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες και να μπουν όλα τα σύγχρονα μέσα διαχείρισης και χρήσης, που θα δημιουργήσουν και οικονομίες κλίμακας στον χρόνο, αλλά και πραγματικές οικονομίες κλίμακας σε ό,τι αφορά στους πόρους που χρειάζονται προκειμένου να λειτουργήσει η δικαιοσύνη» επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης