Η Αθήνα αποκτά έναν ακόμη αναβαθμισμένο χώρο πρασίνου, αυτή τη φορά στα Πατήσια. Επεκτείνοντας το δίκτυο των πάρκων «τσέπης» στις γειτονιές της πρωτεύουσας, ο Δήμος Αθηναίων παρέδωσε στους κατοίκους των Πατησίων, το 8ο pocket park στη συμβολή των οδών Βιζυηνού και Καρκαβίτσα, μετατρέποντας άλλη μια «γκρίζα» και εγκαταλελειμμένη τοποθεσία της πόλης σε ένα ζωντανό χώρο γεμάτο χρώμα και πυκνή φύτευση, έτοιμο να υποδεχθεί ξανά τους επισκέπτες του.

Το νέο βιοκλιματικό πάρκο «τσέπης» στα Πατήσια, έκτασης 230 τ.μ. δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», με δωρεά της εταιρείας Nova – μέλους της United Group. Ο χώρος, ύστερα από σειρά εντατικών εργασιών, μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πάρκο, το οποίο μπορούν πλέον να επισκέπτονται με ασφάλεια οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και οι γονείς και μαθητές του 142ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, που βρίσκεται πολύ κοντά στο πάρκο. Μάλιστα, στην πρωτοβουλία της διαμόρφωσής του συμμετείχαν και οι ίδιοι οι μαθητές, τοποθετώντας τα πρώτα φυτά στο χώρο του πάρκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη δημιουργία αυτού του νέου «πνεύμονα» πρασίνου, χρειάστηκε να απομακρυνθούν τοιχία και τσιμεντόλιθοι, ενώ στη θέση τους δημιουργήθηκαν ανάγλυφοι χώροι με πλούσια φύτευση, ένα λειτουργικό δίκτυο διαδρόμων από οικολογικά υλικά για την καλύτερη διαχείριση του βρόχινου νερού, καθώς και όμορφοι καθιστικοί χώροι που προσκαλούν τον επισκέπτη για στάση και ξεκούραση.

Τα δέντρα που προϋπήρχαν στο πάρκο, οι ροβίνιες, διατηρήθηκαν ύστερα από την απαραίτητη συντήρηση και συνδυάστηκαν με μια πυκνή φύτευση από 358 θάμνους της μεσογειακής χλωρίδας, με εντυπωσιακά χρωματιστά φυτά, αλλά και με φυτά έντονης ανθοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το pocket park προσφέρεται και ως χώρος ατομικής άθλησης, καθώς στο κέντρο του τοποθετήθηκαν μονόζυγα, τα οποία τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Για τη μέγιστη ασφάλεια των επισκεπτών, ακόμη και τις βραδινές ώρες, χρησιμοποιήθηκαν τρεις αυτόνομες κολώνες με πάνελ συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας, που ενισχύουν αποτελεσματικά τον φωτισμό του πάρκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Η πόλη μας αναβαθμίζεται από τις μικρές, αλλά γεμάτες ουσία παρεμβάσεις. Ένα ακόμη pocket park παραδίδεται σήμερα στους κατοίκους της περιοχής των Πατησίων, καλώντας τους να εκμεταλλευτούν δημιουργικά αυτόν τον σύγχρονο και ασφαλή χώρο πρασίνου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους δωρητές μας, διότι χωρίς τη δική τους συμβολή δε θα μπορούσαμε να έχουμε αυτό το ιδανικό αποτέλεσμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο στόχος για τα δέκα πάρκα έως το τέλος χρόνου είναι πλέον εφικτός και μάς δίνει τον ενθουσιασμό να συνεχίσουμε, με τον ίδιο ρυθμό, να δημιουργούμε περισσότερους ελεύθερους χώρους και «οάσεις» πρασίνου για όλους τους Αθηναίους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης