Σε ορίζοντα έξι μηνών θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομίας και το οποίο εστάλη στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δύο σκέλη περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα έξι μηνώνΣτο εν λόγω έγγραφο, ο Γιώργος Σταθάκης επισημαίνει πως η επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση «αποσκοπεί σε μία ριζική ανακούφιση των οφειλετών και σε μια συνολική διευθέτηση των ιδιωτικών χρεών με ισχυρά κοινωνικά κριτήρια και με προοπτική να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τα “κόκκινα” δάνεια να γίνουν “πράσινα” και να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Το σχέδιο διευθέτησης του φλέγοντος αυτού ζητήματος θα περιλαμβάνει δύο σκέλη. Αφενός θα δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο θα μεταφερθούν τα δάνεια των υπερχρεωμένων φτωχών νοικοκυριών και αφετέρου θα υπάρξει αναμόρφωση του ισχύοντος νόμου για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Ωστόσο, οι τεχνικές πλευρές και οι προδιαγραφές της ρύθμισης αυτής μελετώνται και παράλληλα διεξάγεται διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν σ’ ένα περίπου εξάμηνο» προσθέτει ο Γιώργος Σταθάκης.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Άννας Καραμανλή που αφορούσε στην υπαγωγή επιχειρήσεων με «κουρεμένα» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Πρόκειται για επιχειρήσεις-προμηθευτές που προχώρησαν σε πωλήσεις επί πιστώσει στο Δημόσιο, παίρνοντας ως αντάλλαγμα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, το 2012, τα χρεόγραφα αυτά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα PSI, με αποτέλεσμα όσες επιχειρήσεις τα είχαν δώσει ως εγγύηση τραπεζικών δανείων να βρεθούν εκτεθειμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης