Aποστολή στη Θεσσαλονίκη: Νίκος Χριστοφάκης

Μια πρωτοφανή κατάσταση βίωσε η δυτική Θεσσαλονίκη για περισσότερες από έξι ώρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η απομάκρυνση των πολιτών σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η επιχείρηση εξουδετέρωσής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού στέφθηκε από επιτυχία και ήταν το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στη σύγχρονη Ελλάδα.

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού. Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του μηχανισμού πυροδότησης και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου ήταν κρυμμένη η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Η βόμβα που απενεργοποιήθηκε ήταν αμερικανικής προέλευσης, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνταγματάρχη Νικόλαο Φανιό, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, επειδή όταν έπεσε στο έδαφος η περιοχή ήταν έλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήκος της είναι 1,5 μέτρο και το βάρος της 275 λίβρες, ενώ σε περίπτωση έκρηξης, κατά τον κ. Φανιό, τα θραύσματά της θα μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον αν βρισκόταν σε απόσταση 1.900 μέτρων. Εάν χτυπούσε πάνω της ο εκσκαφέας, κατά τη διάρκεια των έργων στο βενζινάδικο, η κατάσταση, όπως είπε, θα ήταν διαφορετική από αυτήν που είχαμε σήμερα.

«Ήταν ένα περιστατικό που είναι σύνηθες για τον στρατό. Αυτό που ήταν κάπως ξένο και απόκοσμο είναι ότι ήταν μέσα σε αστικό ιστό και χρειάστηκε να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας που πήραμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη λήξη συναγερμού της επιχείρησης απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας. «Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” έχουμε απενεργοποιήσει παρόμοιες βόμβες, αλλά δεν χρειάστηκε επιχείρηση σε τόσο μεγάλη έκταση, γιατί ήταν ανοιχτός ο χώρος. Ελήφθησαν τότε ακριβώς τα ίδια μέτρα ασφαλείας, απλώς δεν υπήρχαν σπίτια, δεν ήταν μέσα σε αστικό ιστό» πρόσθεσε.

Με αφορμή όσα ακούστηκαν την τελευταία εβδομάδα για υπέρμετρα μέτρα ασφαλείας, τόνισε: «Ο Στρατός σχεδιάζει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και τις διαδικασίες που προβλέπονται από όλα τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ, τα διεθνή και της Ε.Ε., ώστε να είμαστε 100% σίγουροι για το τι θα συμβεί. Σχεδιάζουμε βλέποντας το δυσμενέστερο σενάριο. Γι’ αυτό το περιστατικό, με τη γόμωση που υπήρχε και για τη βόμβα που υπήρχε, αυτά τα πρότυπα και τα στάνταρντ έλεγαν ότι έπρεπε να γίνει ένας κύκλος με ακτίνα 1.900 μέτρα, όπως και έγινε. Σε αυτά δεν κάνουμε πίσω. Τηρούμε τις αρχές και τις διαδικασίες που έχουμε. Από την άλλη όλα έγιναν στην εντέλεια, όπως κάθε φορά».

Για τη βόμβα ανέφερε ότι εξωτερικά είναι διαβρωμένη, αλλά τόνισε ότι αυτό που ανησυχούσε τον στρατό ήταν ότι ο πυροδοτικός μηχανισμός ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό εμπεριείχε περισσότερους κινδύνους. «Προτιμούμε τους μηχανισμούς αυτούς να τους βλέπουμε εξουδετερωμένους ή διαβρωμένους παρά σε αυτήν την πολύ καλή κατάσταση που ήταν σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε μόνο μια προσπάθεια να κάνουμε, ήταν επιτυχής, αφαιρέθηκε ο πυροδοτικός μηχανισμός, οπότε όλα πήγαν καλά» υπογράμμισε.

Την εξουδετέρωση έκανε η ομάδα ναρκαλιείας του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς, η οποία έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο διοικητής του Τάγματος από την Αθήνα, κατόπιν διαταγής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο διοικητής του τάγματος επέβλεπε και συντόνιζε την όλη επιχείρηση. «Το προσωπικό μας είναι εκπαιδευμένο στο εξωτερικό και μπορεί να επέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί σε δύο φάσεις, ήδη τελείωσε η πρώτη φάση, έχει αφαιρεθεί με ασφάλεια ο πυροδοτικός μηχανισμός, έχει αδρανοποιηθεί το πυρομαχικό. Από εκεί και πέρα θα μεταφερθεί σε συγκεκριμένο χώρο και εκεί θα γίνει η τελική εξουδετέρωσή του, που δεν θα είναι μιας τεράστιας έκρηξης βόμβας. Δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και θα γίνουν επί τόπου, στο πεδίο» ανέφερε.

Για την επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας χρησιμοποιήθηκε ειδικός μηχανισμός, συνδυασμός ενσύρματης και ασύρματης τεχνολογίας, που κάνει από απόσταση την αφαίρεση του πυροδοτικού μηχανισμού.

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις ανά χρονική σειρά



Τα ξημερώματα της Κυριακής ξεκίνησαν οι διεργασίες για την επιχείρηση απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε δηλώσεις του, νωρίς το πρωί της Κυριακής, στους δημοσιογράφους, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε πως η διαδικασία θα διαρκέσει το πολύ έξι ώρες, ενώ συνέστησε ψυχραιμία.«Δεν χρειάζεται πανικός» είπε.

Λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση απενεργοποίησης εντοπίστηκε μια κάμερα που μετέδιδε live εικόνα από το σημείο. Αυτό προκάλεσε την οργή της αντιπεριφερειάρχου Βούλας Πατουλίδου, η οποία δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσει η επιχείρηση αν δεν απομακρυνθεί κάμερα μέσου ενημέρωσης που έχει τοποθετηθεί στον 4ο όροφο οικοδομής, ακριβώς πάνω από το βενζινάδικο… Ο εικονολήπτης συνελήφθη.

Η πλατεία του Ευόσμου άδειασε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Σχεδόν όλα τα καταστήματα και επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά. Πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να αφήσουν τις οικίες τους θέλοντας να τις προστατέψουν από ενδεχόμενες κλοπές.

Περίπου στις 14.30 ξεκίνησε μια τεράστια πομπή με οχήματα του στρατού, περιπολικά, μηχανές κι άλλα οχήματα, που συνόδευσε τη βόμβα στο πεδίο βολής, περίπου 60 χιλιόμετρα από το πρατήριο βενζίνης όπου είχε βρεθεί. Τo zougla.gr μετέδωσε ζωντανή εικόνα από τη γέφυρα της Σταυρούπολης.

Δώδεκα ημέρες μετά τον εντοπισμό της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο πρατήριο καυσίμων στο Κορδελιό, ο στρατός κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία αδρανοποίησής της και να τη μεταφέρει στο πεδίο βολής του Ασκού.

Aφού η πομπή των οχημάτων αναχώρησε από το Κορδελιό για τον Ασκό, δόθηκαν στην κυκλοφορία οι γύρω δρόμοι, ενώ επετράπη και στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πολίτες θέλησαν από περιέργεια να περάσουν από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα για να δουν τον χώρο στον οποίο εξελισσόταν η επιχείρηση του στρατού επί περίπου τέσσερις ώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης