Η φωτιά που εκδηλώθηκε την 23η Ιουλίου στην Καλλιτεχνούπολη απεδείχθη εξαιρετικά καταστροφική και φονική. Ο κατάλογος των θυμάτων είναι μακρύς ενώ Νέος Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι στην κυριολεξία «ισοπεδώθηκαν».

Xάρη στη σωστή εκπαίδευση, την οργάνωση και τα γρήγορα αντανακλαστικά των υπευθύνων και χάρη στην ψυχραιμία των κατασκηνωτών, οι επιχειρήσεις εκκένωσης στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχίαΗ κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν πολλές κατασκηνώσεις, εκ των οποίων κάποιες παιδικές. Ωστόσο, χάρη στη σωστή εκπαίδευση, την οργάνωση και τα γρήγορα αντανακλαστικά των υπευθύνων και χάρη στην ψυχραιμία των κατασκηνωτών σε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις εκκένωσης στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η σωστή πληροφόρηση σε τέτοιες καταστάσεις έτσι ώστε να γίνει άμεσα η εκτίμηση της επικινδυνότητας και εν συνεχεία οι ανάλογες ενέργειες. Εξίσου σημαντική είναι και η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης.
Το παράδειγμα της κατασκήνωσης στο Κόκκινο Λιμανάκι είναι ενδεικτικό…

Συνολικά 620 παιδιά που βρίσκονταν στην κατασκήνωση στο Κόκκινο Λιμανάκι, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου επέστρεψαν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο εκκένωσης της κατασκήνωσης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, χάρη στο συντονισμό και την οργάνωση των υπευθύνων.

Στις 16:45 η υπεύθυνη της κατασκήνωσης Χριστίνα Βασιλείου, είδε στο βάθος πυκνούς καπνούς. Συγκέντρωσε τα 620 παιδιά στο γήπεδο που υπάρχει μέσα στην κατασκήνωση, ώστε να τα μετρήσει και να σιγουρευτεί πως δε λείπει κανένα. Την ίδια στιγμή πήρε τηλέφωνο έναν φίλο της πυροσβέστη και του περιέγραψε τις εικόνες που έβλεπε. Εκείνος της απάντησε αμέσως: «Αν ήμουν στη θέση σου, θα έπαιρνα τα παιδιά και θα έφυγα τρέχοντας».

Η Χριστίνα Βασιλείου ειδοποίησε αμέσως τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος της είπε να εκκενώσει την κατασκήνωση. Και αυτό έπραξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οργανωμένο σχέδιο

Όπως μετέδωσε το STAR, η κα. Βασιλείου έβαλε τα παιδιά σε δυάδες, με δυο ομαδάρχες ανά 18 παιδιά ώστε να τα προσέχουν. Πίσω ακολουθούσε ασθενοφόρο, αλλά και οι γιατροί που υπήρχαν στην κατασκήνωση. Έδωσαν στα παιδιά πετσέτες και μάσκες, τους είπαν τι πρέπει να κάνουν και μόλις έφτασαν σε ασφαλές σημείο τα έβαλαν να καθίσουν οκλαδόν και να στήσουν περιμετρικά την ομάδα των υπευθύνων της κατασκήνωσης, ώστε να μην ξεφύγει κανέναν παιδί.

Παράλληλα τα απασχολούσαν, τους έκαναν αθλοπαιδιές και τους έλεγαν να πουν τραγουδάκια, ώστε να ηρεμήσουν, καθώς κάποια είχαν δει τις φλόγες και είχαν φοβηθεί.

Την ίδια ώρα είπαν στα παιδιά πως έτσι και δείτε να πλησιάζει η φωτιά θα πάτε προς τη θάλασσα, θα βρέξετε πετσέτες και θα τις έχετε κοντά στα πρόσωπά σας.

Με το που έπεσε το σκοτάδι και η περιοχή δεν είχε ρεύμα, άναψαν τα φώτα του ασθενοφόρου, έλεγξαν πάλι τα παιδιά και τους μιλούσαν συνέχεια ώστε να τα έχουν σε ηρεμία.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης