Το πρωτοσέλιδο του zougla.gr, «H εκδίκηση της Αγια – Σοφιάς» της Δευτέρας 1ης Απριλίου, επέλεξε η πιο ακραιφνής καθεστωτική εφημερίδα της Τουρκίας και εκφραστής του Ερντογανικού Ισλαμισμού, «ΑΚΙΤ» για να καταδείξει το πώς αντέδρασαν τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης  στην απώλεια του ελέγχου της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας «ΑΚP» στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «AKIT» είναι ενδεικτικός του τρόπου που σκέφτονται οι εθνικιστές – ισλαμιστές στη γειτονική χώρα. «Με αυτόν τον τρόπο χαίρεται ο θρασύς Έλληνας» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «AKIT», ο οποίος διαστρεβλώνει πλήρως όχι μόνο το περιεχόμενο του πρωτοσέλιδου άρθρου του zougla.gr αλλά και το ίδιο τον τίτλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως γνωστών ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του δραστηριότητας και προκειμένου όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του ομολόγησαν να απαντήσει στις ΗΠΑ σχετικά με την δήλωση του Τραμπ πως «ήρθε η ώρα να ενσωματωθούν τα υψίπεδα του Γκολάν στο Ισραήλ», χρησιμοποίησε την απειλή πως μετεκλογικά θα μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί από μουσείο που είναι τώρα και μάλιστα με διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ που υπεγράφη το 1935.

Το zougla.gr. απλώς υπενθύμισε την απειλή αυτή η οποία χρησιμοποιήθηκε ως προεκλογική ρομφαία από τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο ενός άκριτου εθνικιστικού και ισλαμιστικού πάθους. Με λίγα λόγια το zougla.gr, υπενθύμισε στην κοινή γνώμη πως τέτοιου τύπου συνθήματα εθνικιστικού και ιμπεριαλιστικού περιεχομένου, κάποια στιγμή παίρνουν την απάντησή τους από την ίδια τη ζωή.

Και η ζωή απέδειξε δια της κάλπης πως καμία εξουσία όσο και στυγερή να είναι και όσο κι αν χρησιμοποιεί την υπερβολή ως μέσο απειλής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο, όσο, ακόμη, υπάρχουν κάλπες. Το zougla.gr επίσης επισήμανε πως παρά την ήττα του Ερντογάν στην Πόλη, εν τούτοις  το καθεστώς του προέδρου της Τουρκιάς βγήκε αριθμητικά κερδισμένο στο σύνολο της χώρας, σημειώνοντας δε πως τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος στα μεγάλα αστικά κέντρα τις απόσβεσε η δραματική άνοδος της ακροδεξιάς ψήφου στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφανώς η εφημερίδα «AKIT», ούτε επιθυμεί, ούτε ως φαίνεται μπορεί να κατανοήσει το τι ακριβώς σημαίνει μια πολιτική ανάλυση ενός εκλογικού αποτελέσματος.

Η «AKIT» δυσκολεύεται να κατανοήσει πως το σύνθημα του Ερντογάν «θα κάνουμε την Αγία Σοφία τζαμί» δεν πέρασε, πλειοψηφικά τουλάχιστον, στην κοινή γνώμη της Κωνσταντινούπολης. Αντιθέτως την διαπίστωση αυτή την μεταφράζει ως θρασύτητα. Δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε μαθήματα δημοσιογραφίας προς τους συναδέλφους ( οι οποίοι προφανώς δεν φταίνε σε τίποτα) αλλά κυρίως τους διευθυντές και τα στελέχη της εφημερίδας «AKIT».  

Γνωρίζουμε το τι ακριβώς συμβαίνει στα ΜΜΕ της Τουρκίας και μετρούμε κι εμείς έναν έναν τους συναδέλφους οι οποίοι βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές με διάφορες κατηγορίες οι οποίες δεν συνάδουν με αυτό που στις Δημοκρατίες αποκαλούμε ελευθεροτυπία.

Απλά διαπιστώνουμε πως πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε επίσημη πολιτική ανακοίνωση ή κάποια δήλωση πολιτικού ή στρατιωτικού παράγοντα στην Ελλάδα, αυτό που πραγματικά «πόνεσε» τους υπερασπιστές του εθνικισμού και του άκριτου ισλαμισμού στη γειτονική χώρα είναι η φράση «η εκδίκηση της Αγιάς Σοφιάς».

Φαίνεται επίσης πως 1.500 χρόνια μετά από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και την οικοδόμηση αυτής της εκκλησιάς , το όνομα και μόνο « Αγία Σοφία» φέρνει τρόμο , φόβο αλλά και πόνο. Πόσο μάλλον η εκδίκησή της.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης