Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί πλέον τεράστιο πρόβλημα στην πραγματική οικονομία και την αγορά, υπογραμμίζουν οικονομικοί κύκλοι.

Σε συνέντευξή του στο zougla.gr ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης, δήλωσε: «Η ανασφάλεια, η αμφιβολία και το άγνωστο του οικονομικού μέλλοντος της χώρας μας δεν βοηθούν στη λειτουργία της οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιγράφοντας το περιβάλλον το οποίο σήμερα βιώνουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ανέφερε: «Δεν μπορεί να λειτουργήσει η ΜμΕ και γενικά το ”επιχειρείν” στην Ελλάδα, όταν δεν γνωρίζει ποιο είναι το οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Ζητάμε επενδύσεις, ζητάμε να μειωθεί η ανεργία και ζητάμε να υπάρξει μία σταθερότητα».

«Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει κάτι τέτοιο, όταν δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης;» διερωτήθηκε.

«Διότι η αξιολόγηση συμπαρασύρει -όλα αυτά για τα οποία ακούμε- περί κόκκινων δανείων και της χρηματοδότησης των τραπεζών. Όταν δεν ξέρουμε τις βασικές παραμέτρους της οικονομίας, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Θα χρειαστεί άλλη ανακεφαλαιοποίηση, θα φτωχύνουμε κι άλλο, θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία έξι χρόνια η μικρομεσαία τάξη από το 52% που ήταν στην Ελλάδα έφτασε σήμερα να εκπροσωπεί μόνον το 22%» είπε και αναρωτήθηκε: «Άρα ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν εισόδημα για να στηρίξουν την οικονομία του αύριο;».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση του zougla.gr για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος του Grexit ή αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε κούρεμα καταθέσεων, παρατήρησε: «Θα έλεγα πως τέτοιου είδους ανησυχίες θα επιδεινώσουν το οποιοδήποτε οικονομικό κλίμα. Δεν πιστεύω πως ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας πιθανότητας Grexit, χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος».

«Αν ήμουν απόλυτα βέβαιος, τότε θα είχα προεξοφλήσει και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Δυστυχώς, αυτό που ζητάει η οικονομία είναι διαφορετικό από εκείνο που διαπραγματεύονται οι πολιτικοί μας. Αυτό που ζητάμε εμείς άμεσα είναι αποτελεσματική πολιτική» επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Χατζαρίδης μίλησε για τις μειώσεις φόρων κι ένα «σταθερό» οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον, ενώ καταλήγοντας διατύπωσε τη θέση του ΕΒΕΘ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας: «Ζητάμε άμεση λύση και σωστή λύση, της αξιολόγησης. Όχι, να τα δώσουμε ”όλα” για να πετύχουμε μία αξιολόγηση, αλλά να κλείσουμε την αξιολόγηση σωστά. Να σας αναφέρω το εξής: επί δύο μήνες συζητιέται το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Πόσες επιχειρήσεις έχουν μείνει στην Ελλάδα, οι οποίες να χρειάζεται να κάνουν μαζικές απολύσεις; Μόνον οι τράπεζες. Ακόμα κι εκεί βλέπουμε πως υπάρχει άλλο περιβάλλον πίεσης».

«Ως Επιμελητήριο, απαιτούμε ένα ξεκάθαρο οικονομικό περιβάλλον, άμεση και σωστή λύση στην αξιολόγηση» τόνισε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γ.Γ. ΕΒΕΘ, Κωστή Χαντζαρίδη, στο zougla.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης