Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

Η εμφανής αδυναμία του καταναλωτικού κοινού να λειτουργεί πλέον όπως πριν από μόλις δυο-τρία χρόνια, προκαλεί σοκ και στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταναλωτές μετρούν πλέον με ακρίβεια τις ανάγκες τους στα πάντα, ακόμη και στο φαγητό, μειώνοντας δραστικά τις ποσότητες κι έτσι κανένας έμπορος δεν φάνηκε να τολμά να σηκώσει τις τιμές των αμνοεριφίων, όπως γίνεται παραδοσιακά σχεδόν τα τελευταία χρόνια, με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Έτσι, παρατηρήθηκε το φαινόμενο στην Βαρβάκειο αγορά, να παραμένουν οι χαμηλές τιμές του οβελία στα 6 ευρώ το κιλό για εγχώριο αλλά και εισαγωγής από Σκόπια αρνί ή κατσίκι, ενώ λίγο ακριβότερα, στα 7 ευρώ το κιλό, τιμάται εκ παραδόξου, το αρνάκι Βουλγαρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά με το αρνάκι Βουλγαρίας μπορεί να προκληθεί σύγχυση στους καταναλωτές καθώς οι σφραγίδες του, είναι το ίδιο χρώμα, τιρκουάζ δηλαδή, με του εγχωρίου.

Αν δεν θέλετε να πέσετε θύμα εξαπάτησης, θα πρέπει να προσέξετε τις σφραγίδες οι οποίες όπως βλέπετε στις σχετικές φωτογραφίες, είναι για το εγχώριο αρνί και κατσίκι, χρώματος γαλαζοπράσινου (τιρκουάζ) και αναγράφουν ξεκάθαρα τη λέξη ΕΛΛΑΣ, ενώ τα σκοπιανά αρνάκια, έχουν σφραγίδα χρώματος καφέ, σχεδόν ίδια με το χρώμα του κρέατος, στην οποία αναγράφεται η λέξη FYROM.

Βεβαίως, εγχώριο αρνί, βουλγαρικό ή Σκοπίων, δεν έχουν καμία διαφορά στην ποιότητα, απλώς υπάρχει η τάση να προτιμάται το ντόπιο και πολλοί κρεοπώλες μπαίνουν στον πειρασμό να «σπρώξουν» τα εισαγωγής για ντόπια.

Η παράβαση, αφορά καμιά δεκαριά διατάξεις και νόμους και τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι 5.000 ευρώ, γι αυτό και οι κρεοπώλες θα πρέπει να προσέξουν να μην… τους βγει ξινό πασχαλιάτικα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επάρκειας, η πολυθρύλητη συμφωνία Μαρινόπουλου και κτηνοτρόφων του Συνδέσμου ΜΙΤΑΤΑ της Κρήτης, έσωσε την κατάσταση.

Τα τσιγκέλια και των Σούπερ Μάρκετ θα είναι γεμάτα από φθηνά κρητικά σφάγια, που δεν θα ξεπερνούν σε τιμές τα 6,50 ευρώ το κιλό.

Το Γιορτινό Πασχαλινό τραπέζι, αναμένεται φέτος να στρωθεί φθηνότερα κατά περίπου 15%, όχι μόνο επειδή δεν «τσίμπησε» η τιμή του οβελία, αλλά και επειδή, τα λαχανικά, όπως η ντομάτα, είναι εγχώρια και άφθονα, σε τιμές μέχρι και 30% χαμηλότερες από πέρσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης