Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου όλο και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν τον εφετινό χειμώνα πρόσβαση σε φθηνό καύσιμο και να περιοριστεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης σε κατοικημένες ζώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τον χειμώνα του 2013. Σπίτια… ψυγεία, κυνηγητό στις εισόδους πολυκατοικιών για τα κοινόχρηστα, εντάσεις για το αν και το πότε θα μπει πετρέλαιο στον καυστήρα ήταν ορισμένες μόνο από τις επιπτώσεις της κατακόρυφης αύξησης στην τιμή του καυσίμου που έφερε η εξίσωση.

Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες στράφηκαν σε άλλους τρόπους για τη θέρμανση των κατοικιών τους, ενώ δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που μέσα στις ξυλόσομπες και τα τζάκια κατέληγαν από παπούτσια και ρούχα μέχρι κομοδίνα και καρέκλες. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις φορέων και αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν προχώρησε σε μείωση του ΕΦΚ, επικαλούμενη την ανένδοτη στάση της τρόικας. Οι αντιδράσεις και οι πιέσεις έγιναν ακόμα πιο έντονες μετά τον θάνατο δύο φοιτητών στη Λάρισα και ενός κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις αυτοσχέδιων μέσων θέρμανσης.

Όπως έγινε γνωστό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε την Τρίτη στην κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. Το κείμενο προβλέπει τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ και τη διατήρηση του επιδόματος που χορηγείται στις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, μετά τη μείωση η τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θα διαμορφωθεί από τις 15 Οκτωβρίου στα 1,15 ευρώ/λίτρο και ενδεχομένως στα 1,10 ευρώ/λίτρο σε ορισμένες περιοχές. Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει πως το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 133,58 εκατ. ευρώ (108,6 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 24,98 από ΦΠΑ), ενώ σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης κατά 43,5%, τότε το κόστος θα είναι μηδενικό.

Τι προβλέπει η τροπολογία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας, από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ο ΕΦΚ θα μειωθεί στα 0,23 ευρώ/λίτρο από 0,33 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Αυτή η εξέλιξη θα διαμορφώσει τη λιανική τιμή του καυσίμου στα 1,10-1,15 ευρώ/λίτρο από 1,26 ευρώ που ήταν στα τέλη Απριλίου του 2014. Παράλληλα, θα παραμείνει σε ισχύ και η επιδότηση των 0,35 ευρώ/λίτρο, η οποία θα χορηγηθεί και πάλι με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης σε όσα νοικοκυριά πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για την ποσότητα καυσίμου που θα αγοραστεί με την επιδότηση αυτή, η πραγματική λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα περιοριστεί κατά 0,46 ευρώ, υποχωρώντας στα 0,80 ευρώ/λίτρο.

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

  • άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ
  • παντρεμένο ζευγάρι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ – για κάθε επιπλέον τέκνο το όριο αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ
  • μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ – για κάθε επιπλέον τέκνο το όριο αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Διαβάστε όλη την τροπολογία εδώ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Μυρτώ Τσάβαλου

Διαβάστε επίσης:
Κατατέθηκε η τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης