Φραγμό στα κυκλώματα τα οποία βρίσκονται πίσω από το εκτεταμένο λαθρεμπόριο τσιγάρων που γίνεται στη χώρα μας, ακόμη μάλιστα και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, επιχειρεί να βάλει η Δικαιοσύνη. Οι διαστάσεις που έχει πάρει το λαθρεμπόριο τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού με ανυπολόγιστους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και δυσμενείς επιπτώσεις για τα δημόσια έσοδα, αφού υπολογίζονται ότι χάνονται περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, προκάλεσαν τη διπλή παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας και του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργο Σούρλα.

Με αφορμή τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για λαθρεμπόριο τσιγάρων στο κέντρο της Αθήνας και δη σε πολυσύχναστα σημεία, ακόμη και απέναντι από τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας επισκεπτόταν τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνη για να του καταθέσει φάκελο με στοιχεία για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, από τα οποία προκύπτουν δυσμενείς επιπτώσεις στην Εθνική Οικονομία και στη Δημόσια Υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο κ.Σούρλας, από τα στοιχεία προκύπτει ότι από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμη και μέχρι 20% της νόμιμης εμπορίας, το Ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους μέχρι 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Όμως ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Από έγγραφο, με επιστημονικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Σερρών), που εστάλη στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκύπτει ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακος μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και στη νικοτίνη 15%.

Χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) κι άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών περισσότερων χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης. Τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες. Τα χρησιμοποιούμενα φίλτρα συνήθως είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι πρέπει να παταχθούν τα κυκλώματα που διακινούν λαθραία τσιγάρα και μάλιστα κατά τρόπο ασύδοτο και προκλητικό. Κυρίως όμως έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία που είναι ανθρώπινο δικαίωμα και συνταγματική επιταγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης