Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε «φιάσκο» κατέληξε το πολιτικό παιχνίδι που επιχειρήθηκε να στηθεί γύρω από τη σύλληψη του τμηματάρχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ο οποίος κατηγορήθηκε για «παραβίαση μυστικών πολιτείας» σε βαθμό κακουργήματος και «παράβαση του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων», με αφορμή ένα non paper που αναρτήθηκε το πρωί της Πέμπτης, 26 Ιουλίου, στο Βlog της zougla.gr.

Το κατηγορητήριο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μετά τις εξηγήσεις που παρείχε ο κρατικός υπάλληλος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε προέκυψε ότι όλη η διαδικασία ήταν ένα καλοστημένο παιχνίδι εντυπώσεων στο οποίο –δυστυχώς- συμμετείχαν και δημοσιογράφοι οι οποίοι πρόσκεινται φιλικά (;) στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απώτερος σκοπός όλων των «ηθικών αυτουργών» της στοχοποίησης του συγκεκριμένου υπαλλήλου ήταν να καταλαγιάσουν οι εντυπώσεις από τη θύελλα που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις της zougla.gr και των εκπομπών «Κίτρινος Τύπος» σχετικά με τη βιομηχανία ρουσφετιών που έστησε ο 39χρονος πολιτικός. Αναζητούνταν λοιπόν η «Ιφιγένεια».

Νομικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι το κατηγορητήριο στηρίχθηκε στο γεγονός ότι το non paper με τα email έφερε στο επάνω μέρος τα στοιχεία του συγκεκριμένου υπαλλήλου.

Το επίμαχο έγγραφο αναρτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2012 και ώρα 10.17 το πρωί, ενώ συγγραφέας της ανάρτησης εμφανίζεται να είναι ο πρόεδρος της «Ένωσης Πολιτών Υπέρ της Διαφάνειας», Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη zougla.gr και το zougla radio, ανέφερε ότι το έγγραφο βρέθηκε πεταμένο στα σκουπίδια.

Αυτό είναι το επίμαχο έγγραφο…

Δεν ξέρουν καν τι είναι απόρρητο!

Βέβαια, στην Ελλάδα της… παράνοιας, κανείς δεν εστίασε στην ουσία της υπόθεσης και του εγγράφου το οποίο εμφανίζει το οικονομικό επιτελείο να έχει αποτύχει παταγωδώς στο στοίχημα πάταξης της φοροδιαφυγής καθώς προβλέπει ότι το 2013 τα συγκεκριμένα έσοδα θα είναι κατά 800 εκ. ευρώ λιγότερα από τον αρχικό στόχο! Παρουσιάζεται δηλαδή ενδελεχώς η πλήρης αποτυχία του οικονομικού επιτελείου το οποίο «σαστίζει» όταν διαπιστώνει ότι οι επιλεκτικές διαρροές για την οικονομική κατάσταση της χώρας, «ξεγυμνώνονται» όταν η σκληρή πραγματικότητα αποτυπώνεται μέσω εγγράφων. Όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να δεχτούν όλοι τη «μισή αλήθεια» που πλασάρουν στο λαό… 

Η συγκεκριμένη δικαστική περιπέτεια όμως εγείρει και ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα σχετικά με το ποια έγγραφα είναι απόρρητα και ποια όχι. Ο νομικός κόσμος γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά ότι για να χαρακτηριστεί ένα έγγραφο ως «απόρρητο» πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Κάτι που φυσικά δεν συνέβη με το email-non paper το οποίο αναρτήθηκε στο Βlog της Ζούγκλας.  

Όπως συμβαίνει πολύ συχνά στη νεοελληνική πραγματικότητα άπαντες έμειναν στις εντυπώσεις, τη στιγμή που στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επικρατεί αναβρασμός με τους υπαλλήλους να υπερασπίζονται την αθωότητα του τμηματάρχη. Συνάδελφοί του μιλούν για έναν καθόλα καταρτισμένο επιστήμονα, αφοσιωμένο στη δουλειά του και μόνο. 

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του το στέλεχος του ΓΛΚ αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία. Οι νομικοί παραστάτες μίλησαν για πολιτικό παιχνίδι και σκευωρία. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπάρχει η σκέψη να κινηθούν νομικά εναντίον των υποκινητών της «σκευωρίας».

Το ενδιαφέρον από εδώ και στο εξής θα επικεντρωθεί και στην υπηρεσιακή τύχη του συγκεκριμένου υπαλλήλου ο οποίος κατηγορήθηκε προκειμένου να συσκοτισθούν τα πολιτικά ανομήματα των προϊσταμένων του.

Ο ρόλος της δημοσιογράφου

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ο ρόλος συγκεκριμένης δημοσιογράφου η οποία φέρεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση, ενεργώντας ως σύμβουλος του Χρήστου Σταϊκούρα!

Σε ρόλο καλοθελητή, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη φιλία της με τον αναπληρωτή υπουργό, αρχικά προσπάθησε να αλιεύσει πληροφορίες σχετικά με τη πηγή προέλευσης των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων της zougla.gr και να πληροφορηθεί το περιεχόμενο του φακέλου που αφορά τον αναπληρωτή υπουργό. Τηλεφώνησε πολλάκις σε δημοσιογράφο της zougla προκειμένου να μάθει την «πηγή» προέλευσης των εγγράφων που αποκάλυπταν τις ημέρες και τα έργα του αναπληρωτή υπουργού.

Όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Στις 9 Ιουλίου, εν μέσω των αποκαλύψεων για τη βιομηχανία ρουσφετιών και προσλήψεων η συγκεκριμένη δημοσιογράφος επικοινώνησε τηλεφωνικά με το γραφείο του υπουργού για να τον ενημερώσει «σχετικά με το θέμα που ανέκυψε το τελευταίο διάστημα». Φυσικά το θέμα δεν ήταν άλλο από το αρχείο ρουσφετιών… Η δημοσιογράφος αιτήθηκε μάλιστα να συναντηθεί με τον κ. Σταϊκούρα.

Δείτε το αίτημα

Όταν το γεγονός αυτό υπέπεσε στην αντίληψη των ρεπόρτερ της zougla.gr, στο πλαίσιο της συναδελφικής αλληλεγγύης, η δημοσιογράφος ενημερώθηκε εγγράφως και χαρακτήρισε το αίτημα ψευδές!

Στη συνέχεια όμως, προφανώς, ήρθε σε επαφή με τον πολιτικό της «φίλο» και λειτούργησε ως η μάρτυρας πάνω στην οποία στήθηκε το «φιάσκο» της επινόησης κατασκόπων… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η μήνυση του κ. Σταϊκούρα για τη “διάρρηξη” στο γραφείο του κατατέθηκε στις 11 Ιουλίου, δυο ημέρες μετά την «επαφή» με τη δημοσιογράφο.

Διαβάστε επίσης:

Στο blog της Ζούγκλας το έγγραφο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012, 12:28

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης