Ποινή κάθειρξης 19 ετών και χρηματική ποινή 110.000 ευρώ, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε 50χρονο επιχειρηματία, βασικό κατηγορούμενο της τέταρτης και τελευταίας ομάδας των τοκογλύφων της λεγόμενης «μαφίας του Θερμαϊκού», η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε τον περυσινό Ιανουάριο με τη σύλληψη δεκάδων μελών της.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον φερόμενο ως «καθοδηγητή» της συγκεκριμένης ομάδας και αποφάσισε η έφεσή του να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, με συνέπεια ο κατηγορούμενος να επιστρέψει στις φυλακές όπου κρατείτο προσωρινά τους τελευταίους 18 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 50χρονος κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της εκβίασης (τρεις περιπτώσεις), της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και της συμμορίας (σε βαθμό πλημμελήματος και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από το κακούργημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης). Για όλες τις πράξεις τοκογλυφίας που του αποδίδονται, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε ήδη να δικαστεί στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ποινικής συνδιαλλαγής στην οποία έχει προχωρήσει με τη συντριπτική πλειονότητα των φερόμενων ως θυμάτων τοκογλυφίας. Από το σύνολο των υπολοίπων 14 ατόμων που παραπέμφθηκαν σε δίκη για συμμετοχή στην ομάδα του 50χρονου, το δικαστήριο έκρινε συνολικά ένοχους τους εννέα εξ αυτών, κατά περίπτωση για διάφορα αδικήματα, και τους επέβαλε ποινές από φυλάκιση 2,5 ετών έως κάθειρξη 8 ετών, αφού πρώτα τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι η σύζυγός του 50χρονου (κάθειρξη 8 ετών), τα δύο του παιδιά (φυλάκιση 3 ετών), ένας δικηγόρος (φυλάκιση 3 ετών) κι ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ (φυλάκιση 2,5 ετών). Σε όσες περιπτώσεις συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του νόμου, το δικαστήριο ανέστειλε τις ποινές για 3 χρόνια, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις το δικαστήριο έδωσε το δικαίωμα της αναστολής στην έφεση και τους άφησε ελεύθερους.

Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου ολοκληρώθηκαν οι δίκες των τεσσάρων κυκλωμάτων τοκογλύφων και εκβιάσεων, που είχαν εξαρθρωθεί ταυτόχρονα, μετά από γιγάντια επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Το προηγούμενο διάστημα καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε πολυετείς ποινές κάθειρξης και οδηγήθηκαν στις φυλακές οι βασικοί κατηγορούμενοι δύο άλλων κυκλωμάτων. Ένοχος κρίθηκε και ο 60χρονος γνωστός επιχειρηματίας, βασικός κατηγορούμενος της θεωρητικά πιο ισχυρής από τις τέσσερις ομάδες τοκογλύφων, αλλά σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους φερόμενους ως «διευθύνοντες», αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, αφού το δικαστήριο, παρά την ποινή των 11,5 ετών κάθειρξης που του επέβαλε, αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης