Από τους 600.000 φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι, μόνο ένας στους τρεις ζήτησε και έλαβε πανεπιστημιακό σύγγραμμα, όπως διαπιστώθηκε μέσω της ηλεκτρονικής διανομής συγγραμμάτων που εφαρμόσθηκε στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Τελικά, προκύπτει το ερώτημα τι είναι και ποιοι είναι οι φοιτητές αυτοί. Προφανώς, βέβαια, είναι «αιώνιοι» φοιτητές, αλλά το υπουργείο θα στείλει έγγραφο στα τμήματα, ζητώντας επίσημη πληροφόρηση. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το κόστος των συγγραμμάτων που επέλεξαν φοιτητές του ίδιου τμήματος είναι πολύ υψηλό στο ένα πανεπιστήμιο και πολύ φθηνότερο στο άλλο. Για παράδειγμα, το «πακέτο» που επέλεξαν οι φοιτητές της Ιατρικής Αθήνας ανέρχεται σε 1.138 ευρώ ανά έτος ενώ στην Ιατρική Πάτρας 318 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, προκύπτει ότι σε ορισμένα τμήματα Τ.Ε.Ι. υπάρχει εγκατάλειψη σπουδών από εξάμηνο σε εξάμηνο. Για παράδειγμα, στα Τ.Ε.Ι. Φυτικής Παραγωγής και Τουριστικών Επαγγελμάτων πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στο πρώτο εξάμηνο υπέβαλαν αίτηση για βιβλία 60 σπουδαστές, στο 3ο εξάμηνο υπέβαλαν μόνον 6.

Στη συνέντευξη που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τα ακαδημαϊκά συγγράμματα και την ηλεκτρονική υπηρεσία «Εύδοξος» προκύπτει ότι «το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος εφαρμογής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ”Εύδοξος”».

Μερικά από τα προτερήματα του συστήματος τα οποία τόνισε κατά την ομιλία της η Άννα Διαμαντοπούλου είναι τα εξής: ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, επιτάχυνση της διαδικασίας διανομής, καθώς ήταν δυνατή η παραλαβή συγγραμμάτων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του συστήματος, απόλυτη διαφάνεια, παρακολούθηση της όλης διαδικασίας μέσω των σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ.α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης