Φόρο τιμής στους 340 νεκρούς, θύματα των ναζί, στους Πύργους Εορδαίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015, 01:56
Φόρο τιμής στους 340 νεκρούς, θύματα των ναζί, στους Πύργους Εορδαίας
Εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας, σε δύο χωριά, σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των ναζί.

Φόρο τιμής στους 340 νεκρούς απέδωσαν οι συγκεντρωθέντες στους Πύργους Εορδαίας, στο νομό Κοζάνης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα Στάθη Ταξίδη.

Όπως εξιστόρησε στην ομιλία του, στις 23 Απριλίου του 1944, Γερμανοί από το Αμύνταιο, με επικεφαλής αξιωματικούς της Γκεστάπο και καθοδηγούμενοι από ομάδα ντόπιων συνεργατών τους από το παρακείμενο χωριό Πελαργός, εισέβαλαν στο χωριό σκοτώνοντας γυναικόπαιδα.

Όσοι προσπάθησαν να το σκάσουν από ένα ρέμα, τουφεκίστηκαν, ενώ μέλη των ΕΑΜικών αντιστασιακών οργανώσεων, αφού πρώτα βασανίστηκαν φρικτά, υποχρεώθηκαν να σκάψουν τους τάφους τους. Στη συνέχεια, οι ναζί έκαψαν το χωριό αφού πρώτα λαφυραγώγησαν τις περιουσίες των κατοίκων του.

«Ο τελικός απολογισμός του ολοκαυτώματος καταμετρά περίπου 340 νεκρούς. Η ολοσχερής καταστροφή των αρχείων της κοινότητας, η μη επιστροφή έκτοτε στο χωριό κάποιων οικογενειών και η απουσία επισταμένης έρευνας και μελέτης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξακρίβωση του τελικού αριθμού των θυμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταξίδης, τονίζοντας ότι «ο αριθμός των θυμάτων, συνυπολογιζομένων και του γειτονικού Μεσόβουνου.

ΠΗΓΗ: kozan.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015, 01:56