Με τα περιθώρια ελιγμών να στενεύουν επικίνδυνα και τη ρευστότητα να βρίσκεται στο κόκκινο, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί τρόπους για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας με τους εταίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μετά το τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται προτάσεις για φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και επιβάρυνση στις τραπεζικές καταθέσεις από ένα ύψος και πάνω
Με το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τον ΦΠΑ να αποτελούν βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης, επί τάπητος βρίσκονται μεταξύ άλλων προτάσεις για φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και επιβάρυνση στις τραπεζικές καταθέσεις από ένα ύψος και πάνω. Ήδη, πάντως, το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει αυτά τα σενάρια. Υπενθυμίζεται πως ήδη γίνεται λόγος για τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών, σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης εσόδων στα κρατικά ταμεία. Το μήνυμα των Βρυξελλών προς την Αθήνα είναι σαφές: «Οποιαδήποτε λύση περνάει από τους θεσμούς».

Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ ήταν ξεκάθαροι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχείρησε για πολλοστή φορά πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς οι δύο ηγέτες τον παρέπεμψαν στα τεχνικά κλιμάκια.

Η ανυποχώρητη στάση του ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με άμεσα αποτελέσματα στα μεγέθη του προϋπολογισμού, λειτουργεί ανασταλτικά στην εύρεση της χρυσής τομής που θα ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης προς την Αθήνα. Η επικεφαλής του Ταμείου φρόντισε να κάνει σαφείς τις προθέσεις του, λέγοντας από το Ρίο ντε Τζανέιρο πως «απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, δεν υπάρχει γρήγορη και βρόμικη λύση».

Μακρύς ο δρόμος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δανειστές εκτιμούν πως σε τεχνικό επίπεδο ο δρόμος προς την επίτευξη συμφωνίας παραμένει μακρύς. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή», στο Brussels Group εξετάζονται τα ακόλουθα θέματα:

1. Δημοσιονομικά μεγέθη Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν υψηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από ό,τι θεωρεί εφικτό η ελληνική πλευρά. Για το 2015 η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να κινηθεί κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 να αυξηθεί στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ και για το 2017 και μετά στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. «Οι δανειστές εμμένουν σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» αναφέρουν από το ΥΠΟΙΚ.

2. ΦΠΑ και άλλα μέτρα Το ζήτημα του ΦΠΑ έχει μετατραπεί σε κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων. Οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές, αντί για τρεις που προτείνει η Αθήνα (23%-14%-7%). Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η πρόταση των θεσμών είναι να υπάρξει ένας υψηλός συντελεστής 23% και ένας χαμηλότερος στο 12%. Μάλιστα, προσθέτουν ότι οι δανειστές ζητούν η ενέργεια να μεταφερθεί στον υψηλό συντελεστή του 23% και χαρακτηρίζουν υφεσιακή την πρόταση. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 500 ευρώ (πλην ΑΤΜ) ύψους 0,1%. Επίσης, συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και της επιβολής κάποιου φόρου σε καταθέσεις από ένα επίπεδο και πάνω. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το τελευταίο η συζήτηση έχει επεκταθεί και στις λεπτομέρειες εφαρμογής του.

3. Ασφαλιστικό Οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, που επί της ουσίας θα οδηγήσει σε μείωση των επικουρικών συντάξεων. Αυτό όμως αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση

4. Ιδιωτικοποιήσεις Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διακρίνουν «σύγκλιση» στο θέμα, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης εξασφαλίζουν περίπου τα μισά έσοδα από ό,τι προβλεπόταν για την επόμενη 5ετία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης