Γκρίζα «σύννεφα» πάνω από την έρευνα για την υπόθεση Novartis ρίχνει η αναφορά του μέχρι πρότινος εποπτεύοντα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή.

Η 4σέλιδη αναφορά του κ. Αγγελή η οποία κατατέθηκε στις 8 Ιανουαρίου έρχεται να επιβεβαιώσει τη διάρρηξη των σχέσεών του με τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς που, όπως φαίνεται, προηγήθηκε της απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του εποπτεύοντος της έρευνας. Κυρίως όμως αναδεικνύει τις έντονες διαφωνίες που συνοδεύουν όλο αυτό το διάστημα, την πορεία της έρευνας και μάλλον εξηγούν εν πολλοίς τη «στασιμότητα» που παρατηρείται στην εξέλιξή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μεγάλο εχθρό για την έρευνα το χρόνο ο οποίος ήδη έχει παρέλθει άπρακτος, οι εισαγγελείς προσπαθούν να ολοκληρώσουν ακόμη και εντός 20 ημέρου, ένα μέρος από αυτήν, αποστέλλοντας τις πρώτες κλήσεις σε υπόπτους.

Για το λόγο αυτό, εκτιμάται, ότι η έρευνα θα χωριστεί σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους προκειμένου με την άσκηση των ενδεχόμενων ποινικών διώξεων να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων οι εισαγγελείς, συγκεντρώνοντας και νέα στοιχεία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγγελείς οι οποίοι ευελπιστούν να ολοκληρώσουν το προσεχές διάστημα την έρευνα τους για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πχ 2010-2012 ή 2009-2013, δεν φαίνεται να έχουν προς το παρόν τουλάχιστον στοιχεία για λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ενώ και η έρευνα στις ελληνικές τράπεζες δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, δίωξη για δωροδοκία μπορεί να ασκηθεί ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί «μαύρο χρήμα» αλλά με βάση στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς όπως έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις, μηνύματα αλλά και καταθέσεις.

Η κλήτευση των υπόπτων αποτέλεσε ένα από τα σημεία «τριβής» ανάμεσα στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και τον κ. Αγγελή ο οποίος φέρεται να πρόκρινε την διαδικασία αυτή και όχι την απευθείας δίωξη.

Οι δικονομικοί όμως χειρισμοί στην υπόθεση της Novartis προκάλεσαν, όπως φαίνεται, ουκ ολίγες φορές τη διαφωνία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή ο οποίος φέρεται να έλεγε με νόημα: «Εγώ δεν θα πάω φυλακή».

Με την τετρασέλιδη αναφορά του ο κ. Αγγελής κατηγορεί ευθέως τους συναδέλφους του στην Εισαγγελία Διαφθοράς για ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις σε μία σειρά υποθέσεων που χειρίζονται αλλά και για τους δικονομικούς τους χειρισμούς στο σκάνδαλο της Novartis.

Ανώτατες εισαγγελικές πηγές αναφέρουν, ότι ο κ. Αγγελής ζητούσε από τους εισαγγελείς να ολοκληρώσουν τις υποθέσεις που χειρίζονταν ενώ, το ταξίδι στη Βιέννη και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Η δημοκρατία» που το εμφανίζει να μην παραλαμβάνει από τους Αμερικάνους στοιχεία για την υπόθεση της Novartis, ήταν μόνο η «θρυαλλίδα».

Ο κ. Αγγελής φέρεται να θεωρεί υπεύθυνους για αυτή τη διαρροή την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους συναδέλφους της που ήταν μαζί τους στο εν λόγω ταξίδι, λέγοντας χαρακτηριστικά:. “Ήμαστε μόνο εμείς οι τέσσερις. Πάντως δεν μίλησα εγώ”.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι στοχοποιήθηκε, όπως σημειώνει στην αναφορά του, καθώς εμφανίζεται ότι μπλοκάρει την έρευνα. Σε καμία μάλιστα περίπτωση δεν δέχεται ότι αρνήθηκε να πάρει στοιχεία σε στικάκι από τους Αμερικανούς για πρώην υπουργό, με το επιχείρημα ότι ήταν προϊόν υποκλοπής.

Η συνάντηση της Βιέννης βρίσκεται πάντως στο «μικροσκόπιο» πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί τι ακριβώς διημείφθη τότε και αναμένεται να κληθούν για να καταθέσουν και οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς.

Όπως διευκρινίζεται ωστόσο από αρμόδιες εισαγγελικές πηγές, στη συνάντηση εκείνη, μπορεί να μην δόθηκε στικάκι η κάποιος συγκεκριμένος λογαριασμός, αλλά έγινε συζήτηση προφορική η οποία θεωρείται ότι ήταν αόριστη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης