Διεθνής σπείρα διακίνησης ναρκωτικών «ξέπλενε» μαύρο χρήμα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 12:55
Διεθνής σπείρα διακίνησης ναρκωτικών «ξέπλενε» μαύρο χρήμα
Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν τέσσερις νεαροί από το Μαυροβούνιο, μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε ναρκωτικά από χώρες της Νοτίου Αμερικής σε χώρες της Ευρώπης. Η οργάνωση, που δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το 2005, ναύλωνε πλοία για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση σύλληψής τους έγινε στις 29 Νοεμβρίου το απόγευμα στη Βούλα, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο παραγγελίας για προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στη δικογραφία που σχηματίζεται από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, εμπλέκονται και άλλα τρία άτομα, επίσης από το Μαυροβούνιο, που αποτελούν τους αρχηγούς της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης.

Με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των επτά ατόμων που κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους:

Συλληφθέντες

1. (επ.) KAPETANOVIC (ον.) Duro του Krsto και της Cidja γεν. 04-06-1991 στο Μαυροβούνιο

 

2. (επ.) DUDIC (ον.) Damjan του Dragan και της Zoja, γεν. 04-05-1986 στο Kotor Μαυροβουνίου

   


3. (επ.) SAMARDZIC (ον.) Sasa του Smiljan και της Nadja, γεν. 26-10-1990 στη Σερβία, υπήκοος Μαυροβουνίου

 

4. (επ.) DUDIC (ον.) Srdana του Dragan και της Zoja, γεν. 08-02-1982 στο Μαυροβούνιο

   

Συγκατηγορούμενοι, μη συλληφθέντες

5. (επ.) SARIC (ον.) Darko του Miro γεν. 21-10-1970 στο Μαυροβούνιο

6. (επ.) RADULOVIC (ον.) Rodoljub του Ljubomir, γεν. 03-11-1948 στο Risan, Kotor Μαυροβουνίου

7. (επ.) SOKOVIC (ον.) Goran, γεν. 05-12-1971 στο Μαυροβούνιο

     

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα που προηγήθηκε της σύλληψης, οι τέσσερις νεαροί σπούδαζαν σε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών στην Αθήνα, δεν εργάζονταν, έχοντας αναλάβει τον ρόλο της νομιμοποίησης των κερδών της οργάνωσης.

Διακινούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω τραπεζών και υπεράκτιων εταιρειών, τοποθετούσαν χρήματα σε τραπεζικές θυρίδες και είχαν αγοράσει πολυτελή ακίνητα στα νότια προάστια της Αθήνας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στις δύο ιδιόκτητες πολυτελείς κατοικίες τους στη Βούλα, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, εντοπίστηκε πληθώρα εγγράφων σχετικών με νομιμοποίηση εσόδων, εγγράφων και παραστατικών κίνησης μεγάλων χρηματικών ποσών – βρέθηκαν κινήσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ - μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών και υπεράκτιων (offshore) εταιρειών, καθώς και το χρηματικό ποσό των 65.000 ευρώ σε μετρητά.

Επίσης, βρέθηκαν δύο πολυτελή αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα, τα οποία και κατασχέθηκαν ως προϊόντα που προέρχονταν από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανακριτή. Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε, συσχετίσθηκε και έρευνα που διενεργήθηκε για τον σκοπό αυτό από το Τμήμα Όπλων και Ναρκωτικών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Τόσο οι τέσσερις συλληφθέντες όσο και τα τρία αρχηγικά μέλη κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων κατ΄εξακολούθηση, κατά συνήθεια και κατ΄ επάγγελμα, εντός των πλαισίων της εγκληματικής οργάνωσης, για λογαριασμό και προς όφελος αυτής. Επίσης, κατηγορούνται για εισαγωγή στην επικράτεια ναρκωτικών ουσιών, αγορά, κατοχή και πώληση από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση, κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες.

Επισημαίνεται ότι σε ό,τι αφορά στη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, πριν από δύο έτη (τον Δεκέμβριο του 2009), ύστερα από συνεργασία του Σ.Δ.Ο.Ε. και Αρχών του Περού και της US DEA, κατασχέθηκε στη χώρα μας ποσότητα 20 κιλών κοκαΐνης που επιχείρησε να διακινήσει. Στις αρχές του 2009, οι ιταλικές Αρχές κατάσχεσαν 215 κιλά κοκαΐνης, ενώ το ίδιο έτος οι Αρχές της Ουρουγουάης με τη US DEA κατάσχεσαν περισσότερους από 2 τόνους κοκαΐνης, ανοιχτά στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε πλοίο που είχε ναυλώσει η οργάνωση.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 13:52