Φραγμός στην παρανομία των εισπρακτικών εταιρειών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Μαΐου 2016, 19:55
Φραγμός στην παρανομία των εισπρακτικών εταιρειών
Καταδικάζει για άλλη μία φορά η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την πρακτική των εισπρακτικών εταιρειών οι οποίες εκτός από τους ίδιους τους οφειλέτες, τηλεφωνούν και στους συγγενείς τους ασκώντας τους αφόρητη πίεση για να πετύχουν την καταβολή της οφειλής.

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 26/2016, η ενημέρωση των συγγενικών ή και σε κάποιες περιπτώσεων των φιλικών προσώπων των οφειλετών είναι πράξη παράνομη. Ωστόσο, λόγω μείζονος σημασίας η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Αρχής η οποία καλείται να αποφανθεί για θέματα που συνδέονται με το πλαίσιο της λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών.

Η Αρχή επισημαίνει στην απόφαση της πως ο νόμος 3758/2009 ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών ενημέρωσης οφειλετών και τις ειδικότερες υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τόσο των εισπρακτικών εταιριών όσο και των δανειστών.

Μεταξύ άλλων η Αρχή υπογραμμίζει ότι ο επίμαχος νόμος δεν έχει ρητή πρόβλεψη για την καταγραφή του περιεχομένου της συνομιλίας με τρίτους, παρά μόνο με τον οφειλέτη και, επιπλέον, πως ρητώς διαφοροποιεί την επικοινωνία προς τον οφειλέτη (που μπορεί να απαντηθεί από τρίτο πρόσωπο) από την επικοινωνία με τον ίδιο τον οφειλέτη, επιβάλλοντας ρητώς την καταγραφή του περιεχομένου της συνομιλίας με τον οφειλέτη (και όχι με τρίτο) καθώς και την πλήρη και σαφή ενημέρωση του οφειλέτη (και όχι τρίτου) για τα στοιχεία του καλούντος, την καταγραφή των στοιχείων και του περιεχομένου της συνομιλίας, το σκοπό της καταγραφής, το χρόνο τήρησης των ανωτέρω, καθώς και το σκοπό της επικοινωνίας (την αναλυτική ενημέρωση του οφειλέτη για τη ληξιπρόσθεσμη οφειλή του).

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την απαγόρευση όχλησης ή δυσφήμισης του οφειλέτη στους οικείους του και την προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη και τη μη αποκάλυψη τους σε τρίτους.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση για τον λόγο αυτό έχουν υποβληθεί και στην Αρχή αρκετές καταγγελίες οφειλετών, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων επικαλούνται ότι από την όχληση αυτή πιέστηκαν συγγενείς τους (πχ άρρωστοι γονείς) σε βαθμό διακινδύνευσης της υγείας τους και ότι δημιουργήθηκαν ενδοοικογενειακά προβλήματα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαΐου 2016, 20:02