Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο διάσωσης των Ελλήνων από την πρεσβεία μας στη Λιβύη, με τη φρεγάτα «Σαλαμίς», στην οποία επιβαίνουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων, να βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της αφρικανικής χώρας και να αναμένει τις τελικές οδηγίες για την παραλαβή τους. Για τον ίδιο σκοπό, προς τα λιβυκά ύδατα πλέει και δεύτερη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως «υψηλού κινδύνου» λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης και των συνεχών μαχών που μαίνονται στη χώρα του Καντάφι, καθώς ισλαμιστικές ομάδες μάχονται για τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης. 


Η φρεγάτα θα παραλάβει το προσωπικό της πρεσβείας -7 άτομα-, 80 Έλληνες υπηκόους και άλλους 100 περίπου πολίτες, από την Κύπρο, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Μάλτα. Η Κίνα μάλιστα ναύλωσε το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, για να παραλάβει 500 Κινέζους υπήκοους.

Αυτή την ώρα οι 200 περίπου πολίτες περιμένουν στην προβλήτα του λιμανιού της Τρίπολης, από όπου θα τους παραλάβουν τα φουσκωτά σκάφη της φρεγάτας. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας όταν έφθασε στα ανοιχτά της Λιβύης, ενημέρωσε τον θάλαμο επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων από όπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώνεται για την κατάσταση, ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη της φρεγάτας από άλλο συνοδευτικό πλοίο, τόσο για τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα όσο και για παροχή συνδρομής σε ό,τι άλλο χρειαστεί. Το πολεμικό ναυτικό διέθεσε άμεσα το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθέας», το οποίο απέπλευσε από το ναύσταθμο το μεσημέρι της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. μεταφέρεται στη γειτονική Τυνησία, ενώ και άλλες δυτικές χώρες προβαίνουν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των υπηκόων τους.

Διαβάστε ακόμη: Εκκενώνεται η ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014, 21:35

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης