Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Επίκαιρη συνέντευξη για τα εργασιακά ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, παραχώρησε στο zougla.gr o πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με αφορμή την παρουσία της Συνομοσπονδίας στη ΔΕΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παναγόπουλος, μίλησε για την «εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης» που ζήτησαν οι κοινωνικοί εταίροι από τον νυν Υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο ώστε να παραμείνει στα όσα είχαν συμφωνηθεί στη Γενεύη τον Δεκέμβριο του 2014 με το ILO. Επίσης, απάντησε για το τι περιμένει από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, σχολίασε τη γενικότερη στάση του Υπουργείου Εργασίας απέναντι στους κοινωνικούς φορείς ενώ τοποθετήθηκε και σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η γενικότερη στάση όλης της κυβέρνησης έναντι των συνδικαλιστών.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σχολίασε την αδυναμία της κυβέρνησης σε επίπεδο διαπραγμάτευσης έναντι των δανειστών και αναφερόμενος στις ενέργειες των συνδικαλιστών, είπε πως στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο «Σύνοδος Υπουργών Εργασίας και των συνδικάτων της Ευρώπης» με σκοπό:

«Να μπορέσουμε κι εμείς να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα απέναντι στις “ορέξεις και τις επιδιώξεις” κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που πολύ φοβάμαι πως οι αποφάσεις του ΔΝΤ, δεν θα επηρεάσουν μόνον την Ελλάδα. Αλλά αν αυτά επιβληθούν στην Ελλάδα μ’ αυτόν τον «ακραίο» τρόπο σύντομα σε πολλές χώρες της Ευρώπης θα μιλάμε για ανάλογα προβλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Ερ. Ποια είναι «επόμενη» μέρα της συνάντησης κοινωνικών εταίρων με τον κ. Κατρούγκαλο και πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά;

Απ. «Με το τρίτο επαχθέστατο μνημόνιο, η κυβέρνηση έφερε ξανά στο τραπέζι τα εργασιακά ζητήματα. Επανήλθε λοιπόν στο προσκήνιο και το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, των εργασιακών συμβάσεων και του περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας. Κι επειδή εμείς δεν έχουμε αυταπάτες, δεν αφορά στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά αφορά κυρίως στις απεργίες και στο lok out. Αυτά τα δύο τους ενδιαφέρουν. Εμείς επανήλθαμε και ζητήσαμε από τον Υπουργό, τη γραμμή που είχαμε χαράξει στη Γενεύη το 2014 μαζί με το ILO, να την κρατήσει ως εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης. Μετά κόπων και βασάνων κατορθώσαμε και πετύχαμε ώστε να κρατηθεί αυτή γραμμή. Ωστόσο την επόμενη ημέρα, ένα τμήμα των εργοδοτών και συγκεκριμένα οι βιομήχανοι, προσπάθησαν να την αλλοιώσουν. Και η κυβέρνηση τους βιομήχανους καλεί και συνομιλεί μαζί τους. Δεν είμαι σίγουρος το τι θα συμβεί στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά με τους Θεσμούς. Ξέρω όμως ότι το επίμαχο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης, είναι τα εργασιακά. Εμείς από την πλευρά μας, αυτό προσπαθούμε να σηματοδοτήσουμε, και, με την έναρξη της νέας οικονομικής περιόδου στη Διεθνή Θεσσαλονίκης, δηλαδή να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα ώστε να μπορέσει να επανέρθει η χώρα σχετικά με το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε μία ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Ερ. Πρόεδρε, τι και αν περιμένετε κάτι από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, μετά τη μεγάλη παροχολογία του κ. Τσίπρα από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως το 2014;

Απ. «Ομολογώ ό,τι δεν περιμένω τίποτα από τον κ. Τσίπρα. Άλλωστε η κατάσταση τόσο η δημοσιονομική όσο και η ευρύτερη οικονομική λόγω της υπερφορολόγησης, έχει φτάσει στο μη παραπέρα. Θα περίμενα όμως –κι αυτό θα ήταν τουλάχιστον μία αίσθηση αυτογνωσίας για την ίδια τη χώρα- να πει μία αλήθεια. Να πει που βρισκόμαστε, που είμαστε, τι δυνατότητες υπάρχουν. Να μιλήσει για το αν υπάρχει κάποια πραγματική δυνατότητα εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης. Κάθε τι άλλο θα είναι αποπροσανατολισμός ή μη νέα αυταπάτη.

Ερ. Πώς σχολιάζετε τη γενικότερη στάση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους;

Απ. «Νομίζω πως έχει διαφοροποιηθεί, έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα με την οποία έχουμε αντιμετωπίσει τα εργασιακά ζητήματα, την υπευθυνότητα που έχουμε επιδείξει μέχρι και σήμερα και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να συνεννοηθεί μαζί μας. Αλλά θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο το κυβερνητικό φάσμα καθώς είναι αδιανόητο κάποιοι από την κυβέρνηση να θεωρούν πως τα συνδικάτα είναι ο εχθρός τους. Τα προβλήματα είναι ο εχθρός. Τα συνδικάτα είναι κοινωνικοί θεσμοί. Μπορεί να διαφωνούν, μπορεί να κινητοποιούνται αλλά οφείλουμε να συνομιλούμε μαζί τους και να προσπαθούμε να χαράξουμε κοινή γραμμή. Αυτή τη στιγμή η χώρα αμύνεται… Οι άνθρωποι της αμύνονται… Απέναντι σε μία πολιτική που κάθε μέρα τους κάνει φτωχότερους και κάθε μέρα τους φέρνει σε πιο δύσκολη θέση».

Ερ. Η εμπειρία δείχνει πως οι θεσμοί πιέζουν και η κυβέρνηση αδυνατεί ν’ αντισταθεί. Γιατί;

Απ. «Ναι αυτό είναι πραγματικότητα. Γιατί οι «λεονταρισμοί» της προηγούμενης περιόδου έχουν αντικατασταθεί από το τι πραγματικά συμβαίνει. Η ιστορία έχει διδάξει πάρα πολλά. Όπως το ότι μπορεί να έχεις δίκιο σε κάτι αλλά κάποιοι έχουν την ισχύ. Και η ισχύς – η δύναμη, είναι αυτή που πολλές φορές υπερισχύει του δίκαιου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρούμε τη βέλτιστη εκείνη ισορροπία, πρέπει να βρούμε τις κοινωνικές αλλά και τις πολιτικές συμμαχίες στην Ευρώπη, για να μπορέσουμε ν’ αποφύγουμε αυτές τις πολύ ισχυρές πιέσεις και να ξεφύγουμε από το στενό «κορσέ» της λιτότητας. Αυτή η κατάσταση της λιτότητας, πρέπει να σημειώσω, πως δεν αφορά μόνον στην Ελλάδα. Βέβαια, στην Ελλάδα, λόγω των μνημονίων έχει πάρει αυτήν την έκταση. Ωστόσο, αφορά σε πολλές χώρες. Όλοι οι λαοί περνάνε εξαιρετικά δύσκολα και γι’ αυτό βλέπετε πως έχουμε και μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό σε όλη την Ευρώπη, με την άνοδο λαϊκίστικων και ακροδεξιών κομμάτων, γεγονός που το θεωρώ ως κίνδυνο για όλη την Ευρώπη».

Ερ. Η ΓΣΕΕ για ακόμα μία φορά θα είναι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, με προετοιμασία δυναμικών κινητοποιήσεων. Κ. Παναγόπουλε, τελικά το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να πετύχει κάτι;

Απ. «Δεν πετυχαίνεις κάτι από μία κινητοποίηση. Ούτε έχει άμεση αποτελεσματικότητα. Αλλά η ΔΕΘ πάντα – θα προσυπέγραφα ακόμα και τη δήλωση Μπουτάρη πως έχει ξεφύγει- αλλά δεν έχει ξεφύγει με δική μας ευθύνη. Χρησιμοποιείται από το πολιτικό σύστημα για πολιτικές παρεμβάσεις κι ως εκ τούτου τη χρησιμοποιούμε κι εμείς ως «ένα κομβικό σημείο» για να δώσουμε ένα μήνυμα. Αυτό είναι ό,τι ιδίως για τα εργασιακά ζητήματα, που όπως σας είπα είναι τα επίμαχα για τη δεύτερη αξιολόγηση, «θα είμαστε παντού». Θα παρεμβαίνουμε παντού και ήδη πέρα «αυτών» των γραμμών που έχουν χαραχθεί έχουμε κάνει τις δικές μας επαφές με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Μάλιστα στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί μία σύνοδος Υπουργών Εργασίας και των συνδικάτων της Ευρώπης, στο Ζάππειο. Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε κι εμείς να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα απέναντι στις «ορέξεις και τις επιδιώξεις» κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που πολύ φοβάμαι πως οι αποφάσεις του ΔΝΤ, δεν θα επηρεάσουν μόνον την Ελλάδα. Αλλά αν αυτά επιβληθούν στην Ελλάδα μ’ αυτόν τον «ακραίο» τρόπο σύντομα σε πολλές χώρες της Ευρώπης θα μιλάμε για ανάλογα προβλήματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης