Την διαβεβαίωση ότι θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ενισχύσεις για την υποδομή της νέας ακαδημαϊκής αρχιτεκτονικής στην εκπαίδευση, που θα δημιουργηθεί με τις συνέργειες ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε ότι την ερχόμενη Τετάρτη που θα συζητηθεί στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, θα ανακοινώσει και τον ακριβή αριθμό προσωπικού που θα προσληφθεί, για να καλύψει τις ανάγκες των δύο πανεπιστημίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα, ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ορισμένους φορείς κατά την ακρόαση που έγινε νωρίτερα από τα μέλη της Επιτροπής, ήταν απόλυτα καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι «κανένα άτομο δεν θα μετακινηθεί χωρίς τη συγκατάθεσή του».

«Υπάρχουν εξαιρετικές προϋποθέσεις για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος», υποστήριξε ο κ. Γαβρόγλου, και παράλληλα σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν η γειτνίαση να είναι ακαδημαϊκό κριτήριο ως προς τις συνέργειες ΤΕΙ και πανεπιστημίων», ενώ υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι κάθισαν για να συζητήσουν το μέλλον των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ήπειρο και στα Ιόνια νησιά.

Νωρίτερα, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων που είχαν κληθεί μαζί με άλλους εμπλεκόμενους φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου, δήλωσαν θετικοί στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη νέα δομή της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ τόνισαν την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων αλλά και ενίσχυσης, τόσο των δομών όσο και του διοικητικού προσωπικού – και κατέθεσαν βελτιωτικές προτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων και πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης, τάχθηκε υπέρ του νέου συστήματος που θα ενισχύσει τη λειτουργικότητα της νέας ακαδημαϊκής δομής και τόνισε ότι η ένταξη των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια, θα πρέπει να εμπίπτει στη στρατηγική ανάπτυξής τους.

«Η σύγκλητος διάκειται στη μεγάλη πλειονότητα της θετικά στο όλο εγχείρημα, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για την επιτυχία του», ανέφερε. Επεσήμανε ακόμα, ότι «είναι απαραίτητη προϋπόθεση, η αξιολόγηση του προσωπικού να γίνει με πιστή τήρηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων». Μίλησε επίσης για «επικαιροποιημένη, τεκμηριωμένη μελέτη σκοπιμότητας» που έγινε, στην οποία υπάρχουν αναλυτικά τα δεδομένα των νέων τμημάτων.
«Τα υπάρχοντα τμήματα δεν πρέπει να επηρεαστούν, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο διδακτικού προσωπικού», σημείωσε ο κ. Καψάλης, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη την άμεση πρόσληψη διοικητικού προσωπικού. «Και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποδεχθούν την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και εμπράκτως να αποδείξουν ότι το στηρίζουν», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, που σημείωσε ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα υπάρξει πλήρης εικόνα για τα αποτελέσματα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, που κινείται, όπως εκτίμησε, προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου, Αναστάσιος Τσίνας, έκανε λόγο για «ένα απόλυτα αναγκαίο νομοσχέδιο με πολλαπλασιαστικά οφέλη» και για «εμβληματική πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την ερευνητική δυναμική της χώρας σε τομείς που διακρίνονται διεθνώς, όπως είναι το διατροφικό πάρκο Ηπείρου». Απέδωσε μάλιστα, σε «επιφανειακή θεώρηση» τις ενστάσεις και τις αιτιάσεις περί πρόχειρου σχεδιασμού και κατάργησης της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

«Στόχος των διατάξεων του νομοσχεδίου, είναι η σύγκλιση των υφιστάμενων δυνάμεων για μια ενισχυμένη, εύρωστη ακαδημαϊκή κοινότητα, που θα υπηρετεί την επιστήμη και την κοινωνία που είναι ο απαραίτητος μοχλός για την ενεργητική συμμετοχή» ανέφερε.

Ο Απόστολος Κοκόσης, πρόεδρος της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, τάχθηκε υπέρ του ενιαίου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και της δημιουργίας νέων πολυθεματικών ιδρυμάτων, που θα ανταποκρίνονται στις νέες τεχνολογίες και απαιτήσεις. «Κλειδί και ίσως και Αχίλλειος πτέρνα, είναι η χρηματοδότησή τους για να βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή», επεσήμανε, ενώ ζήτησε να ληφθεί η πρόνοια για τα επαγγελματικά δικαιώματα, προκειμένου να μην υπάρξει ανισορροπία στους απόφοιτους των παλαιών τμημάτων.

Ο Βασίλης Τριανταφύλλου, πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τόνισε ότι η σύνοδος των πρυτάνεων, «τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της αναμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη έρευνας, που ήταν ένα ώριμο αίτημα και αναγκαίο βήμα για την ανάπτυξη του τόπου.

Είναι σημαντική η συνεισφορά του υπουργείου Παιδείας από άποψη υποδομών ωστόσο θα απαιτηθούν συναινέσεις, υπερβάσεις και συνεργασίες χωρίς αποκλεισμούς» τόνισε.

Ο Βασίλης Χρυσικόπουλος, πρύτανης του Ιονίου πανεπιστημίου, έδωσε έμφαση στις συνέργειες και στη στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης, που θα συμβάλουν όπως είπε, στην ανάπτυξη των Ιονίων νήσων.

«Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πρωτοποριακό πανεπιστήμιο με την ίδρυση νέων τμημάτων, που θα προσδώσει νέα δυναμική σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», τόνισε, ενώ πρότεινε η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών να αρχίσει από το 2019 και όχι το 2020.
Ο Σπύρος Γεωργάτος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εμβληματική μεταρρύθμιση», ωστόσο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τα υπεσχημένα για ενίσχυση της χρηματοδότησης.

«Πρέπει να μιλάμε με όρους μέλλοντος χωρίς να ελεεινολογούμε. Σημασία έχει τι θα συμβεί πραγματικά στα πανεπιστήμια. Στο πεδίο της υλοποίησης, θα μετρηθούν η ορθότητα που έχει ή δεν έχει το νομοσχέδιο, και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.
Ο Γιάννης Δραγώνας, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής ΤΕΙ Ιονίων νήσων, σημείωσε ότι τα 4/5 των πρυτάνεων είναι θετικά προς το νομοσχέδιο που δίνει τη καλύτερη δυνατή λύση, ενώ τόνισε ότι «σε ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει υπερισχύουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια».

Ο Στάθης Ευσταθόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, υπογράμμισε την ανάγκη ενός ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέχρι την υλοποίηση των δράσεων «υπάρχει αρκετός δρόμος».

Υποστήριξε δε, ότι αυτές οι δράσεις για τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, δεν τέθηκαν ποτέ στον εθνικό διάλογο, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για το «κενό που πάει να δημιουργηθεί στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση» μέσα από τα διετή προγράμματα σπουδών.

Όπως είπε, αυτό το «κενό», είναι λίγο ομιχλώδες για το πώς θα καλυφθεί και θα χρηματοδοτηθεί, αλλά και με ποιο σχεδιασμό θα γίνουν οι διεργασίες αξιολόγησης των καθηγητών των ΤΕΙ που εντάσσονται στις βαθμίδες πανεπιστημίων.

Η Μαρία Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, επεσήμανε ότι «η εδραίωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, μπορεί να αποτελέσει θεσμική και αναπτυξιακή θωράκιση της χώρας στα ευρωπαϊκά δρώμενα». Παράλληλα εξέφρασε προβληματισμό για το πόσο το νέο εγχείρημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να αποτρέπει τον κατακερματισμό των ερευνητικών κέντρων – αλλά και να προβλέπει επαρκή χρηματοδότηση. Όχι να ενισχύει τον κατακερματισμό και την εσωστρέφεια. Υπάρχουν μικρές θετικές ρυθμίσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διορθώνει τη γραφειοκρατική στρέβλωση που επιβλήθηκε με το νόμο 4485. Εμείς ζητάμε η έρευνα να εξαιρεθεί από τις δημοσιονομικές αγκυλώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για ασυμμετρίες που δημιουργούνται με τους νέους κλάδους που θεσμοθετούνται, και μάλιστα με ομοειδείς κατηγορίες προσωπικού, έκανε λόγο ο Νικόλαος Παπαχρήστος, πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Ξεκαθάρισε πάντως, πως η Ομοσπονδία στηρίζει επί της αρχής το άρθρο 28 και την προσέγγιση που κάνει σε ό,τι αφορά βαθμολογικά και μισθολογικά ζητήματα. Όπως είπε, «πράγματι είναι προς τη θετική κατεύθυνση, γιατί εξισώνει τους μισθούς των συναδέλφων των ΤΕΙ με τους μισθούς των πανεπιστημιακών», ωστόσο δεν αποκαθιστά τις αδικίες, γιατί δεν τους εξισώνει με αυτό που ισχύει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα οι μισθοί να είναι μειωμένοι ως και 200 ευρώ.

Ο Αθανάσιος Κικινής, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εστίασε στο άρθρο 23, τονίζοντας την ανάγκη για διορισμό μόνιμων υπαλλήλων στην εκπαίδευση.
Στο ίδιο άρθρο έδωσε έμφαση και ο Τηλέμαχος Κουτούρης, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για «σοβαρές ατέλειες» και «γκρίζο τοπίο στο θέμα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων».

Ο Δημήτρης Κάσδαγλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στο άρθρο 24, επισημαίνοντας ότι η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία θα πρέπει να εφαρμοστεί ισότιμα και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στο άρθρο 24 αναφέρθηκε και ο Γιώργος Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, ζητώντας να δοθεί παράταση χρόνου στην κατάθεση φακέλου που λήγει στις 24 Σεπτεμβρίου, και να γίνονται δεκτές υπεύθυνες δηλώσεις για τις αδειοδοτήσεις.

Την έντονη διαφωνία της για την δημιουργία νέων τμημάτων ειδικής αγωγής, εξέφρασε η Έλενα Χανιώτη, εκπρόσωπος του συλλόγου ειδικής αγωγής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία»:
¨
«Είναι καταδικαστέες λογικές που ξεχωρίζουν τα άτομα με αναπηρία και κατηγοριοποιούν τους μαθητές. Υιοθετείται ένα στρεβλό, ξεπερασμένο ιατρικό μοντέλο που είναι αντίθετο με ένα εκπαιδευτικό σύστημα ίσων ευκαιριών στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Ηλίας Δούκας, εκπρόσωπος των διοικητικών υπάλληλων του ΤΕΙ Ηπείρου, ανέφερε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι οικειοθελής ή εκούσια η μετάταξη των υπαλλήλων.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης