Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Αναλυτικότερα, αναφέρεται στο δελτίο: «Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που παρατηρούνται ήδη σήμερα, Δευτέρα 5/3/2012, στη Βορειοδυτική Ελλάδα αναμένεται σταδιακά να επηρεάσουν τις υπόλοιπες δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες, στην περίπτωση εκδήλωσης πολύ έντονων καιρικών φαινομένων, όπως παγετός ή καταιγίδες:

1) να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα Μ.Μ.Ε. για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κ.λπ.)

2) να προγραμματίζουν τη μετακίνησή τους, έτσι ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3) εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια

4) να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

5) όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

6) να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

7) σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος

8) να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης