Για μείωση των προσφυγικών ροών κάνει λόγο ο Δ. Αβραμόπουλος

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017, 14:02
Για μείωση των προσφυγικών ροών κάνει λόγο ο Δ. Αβραμόπουλος
Για μείωση των προσφυγικών ροών σε σχέση με το 2016 έκανε λόγο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε πως στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου οι ροές μειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο κατά 81%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, όμως, σημείωσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Καταρχάς, πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες και κυρίως τις Αφρικανικές και να στηρίξουμε τη Λιβύη, χωρίς όμως να παραμελούμε τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Οι αριθμοί των αφίξεων έχουν μειωθεί και αυτό χάρη, κυρίως, στην διαρκή εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» είπε και συμπλήρωσε πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στον τομέα της επανεγκατάστασης και να συνεχισθεί η επανεγκατάσταση ιδιαίτερα όσων χρήζουν προστασίας.

«Πρέπει να διαθέσουμε περισσότερες θέσεις μετεγκατάστασης, και ο αριθμός που έχουμε προτείνει είναι περίπου 40.000. Πρέπει όμως να επιταχύνουμε και τις επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, και να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για όσους επιθυμούν να έρθουν στην Ευρώπη. Η νόμιμη μετανάστευση παραμένει προτεραιότητά μας. Μέσω της νόμιμης μετανάστευσης μπορούμε να σταματήσουμε το τραγικό φαινόμενο της απώλειας ζωών στη θάλασσα»  υπογράμμισε σημειώνοντας «τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργούσαμε σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσης».

«Τώρα είναι η στιγμή να βγούμε από αυτή την κατάσταση και να εργασθούμε με πιο συστηματικό, καλύτερα συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο. Πιστεύω ότι θα διαχειριστούμε τη δραματική αυτή κατάσταση και θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο που έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Από την άλλη πλευρά, είχε έρθει η ώρα να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια κοινή πολιτική στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας» είπε μεταξύ άλλων.

Εστιάζοντας στα θέματα της ασφάλειας ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξήγησε πως οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη καταδεικνύουν ότι η απειλεί παραμένει. «Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να προασπίσουμε την ασφάλεια πρωτίστως για τους πολίτες μας, να εντείνουμε τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα, να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να προστατεύσουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο τους δημόσιους χώρους και τις ζωές των πολιτών μας» σημείωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017, 14:02