Οι γεωφυσικές διαδικασίες (σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι) στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου θα αποτελέσουν και φέτος το αντικείμενο του τέταρτου διεθνούς θερινού σχολείου του Εργαστηρίου της Τάφρου της Κορίνθου (Corinth Rift Laboratory).

Σκοποί του σχολείου (το πρώτο είχε διενεργηθεί το 2016 και έκτοτε καθιερώθηκε) είναι φοιτητές με διαφορετικό υπόβαθρο, από διάφορα πανεπιστήμια, να γνωρίσουν από κοντά την έρευνα στους τομείς της Σεισμολογίας, Γεωφυσικής και της Γεωλογίας, ειδικά για το φυσικό εργαστήριο της τάφρου του Κορινθιακού κόλπου. Επίσης, αποσκοπεί να φέρει σε επαφή την ερευνητική/πανεπιστημιακή κοινότητα με τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και να διαχύσει εκλαϊκευμένη γνώση στην τοπική κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του σχολείου θα γίνουν παρουσιάσεις ερευνητών/πανεπιστημιακών, καθώς επίσης φοιτητών και καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, πάνω στη σεισμολογία. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ενόργανες μετρήσεις της σεισμικότητας και επισκέψεις σε σεισμολογικούς σταθμούς στην περιοχή, μετρήσεις της παραμόρφωσης του εδάφους από γεωδαιτικά GPS στην περιοχή, μετρήσεις της παραμόρφωσης του εδάφους από δορυφορικά μικροκυματικά ραντάρ, γεωλογικές παρατηρήσεις (γεωτεκτονική, γεωμορφολογία, παράκτια και θαλάσσια γεωλογία) δια ξηράς και θαλάσσης και θα γίνει εκτίμηση για το σεισμικό κίνδυνο στην περίπτωση της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Μέλη του Εργαστηρίου της Τάφρου της Κορίνθου είναι από την Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Από τη γαλλική πλευρά μετέχουν τα πανεπιστήμια École Normale Supérieure του Παρισιού, της Νίκαιας, του Στρασβούργου, το Savoie Mont Blanc, καθώς και το ερευνητικό ίδρυμα Institut de Physique du Globe de Paris.

Επίσης, μετέχει το Πανεπιστήμιο της Πράγας. Πρόσφατα ο Κορινθιακός Κόλπος εντάχθηκε ως Παρατηρητήριο της Κορινθιακής Τάφρου (CRL) στο πλαίσια της πανευρωπαϊκής υποδομής παρατήρησης της Ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας (πρόγραμμα EPOS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και περίπου 30 χρόνια που γίνονται έρευνες, παρατηρούνται εφελκυστικές τάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ο Βόρειος και ο Νότιος Κορινθιακός Κόλπος να απομακρύνονται μεταξύ τους μέχρι 15 χιλιοστά ανά έτος, φαινόμενο μοναδικό διεθνώς για περιοχές πέραν των τεκτονικών ορίων. Ένα τμήμα της χερσαίας έκτασης του Βόρειου Κορινθιακού Κόλπου (παράκτιες περιοχές της νότιας Φωκίδας) καταβυθίζεται, ενώ του Νότιου (παράκτιες περιοχές της βόρειας Αχαΐας) ανυψώνεται. Στον Κορινθιακό Κόλπο έχουν καταγραφεί ισχυροί και καταστρεπτικοί σεισμοί από την αρχαιότητα, με πιο πρόσφατο τον σεισμό του Αιγίου το 1995.

H περιοχή μελετάται από εγχώριες και ξένες ερευνητικές ομάδες, που έχουν εγκαταστήσει ένα μεγάλο πλήθος οργάνων (σεισμόμετρα, επιταχυνσιόμετρα, δορυφορικοί δέκτες GPS κλπ). Εκτός από περίπου 40 σεισμογράφους, έχουν εγκατασταθεί και 30 μόνιμοι γεωδαιτικοί σταθμοί GPS σε μια έκταση από τη Λευκάδα μέχρι το Γαλαξίδι (βόρεια) και την Κεφαλονιά μέχρι το Αίγιο (νότια). Οι σεισμολογικοί σταθμοί καταγράφουν την εδαφική κίνηση και οι γεωδαιτικοί σταθμοί GPS μετράνε την παραμόρφωση του εδάφους και συμβάλλουν στην κατανόηση του γεωτεκτονικού υποβάθρου της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται δεδομένα από δορυφόρους παρατήρησης της Γης με συχνές λήψεις.

Το φετινό σχολείο, που απευθύνεται κυρίως σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 και 24 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο την πόλη της Ναυπάκτου. Θα επιλεγούν 15 φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς και δέκα καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Το σχολείο, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών (European Geosciences Union), θα είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, με επιχορήγηση των φοιτητών και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης