Κόλαση φωτιάς στη Ζάκυνθο, όπου οι φλόγες καίνε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο νησί, έχοντας προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα που πέρασαν οι Μαριές, αφού η φωτιά μπήκε κυριολεκτικά μέσα στο χωριόΕφιαλτική ήταν η νύχτα που πέρασαν οι Μαριές, αφού η φωτιά μπήκε κυριολεκτικά μέσα στο χωριό. Λόγω της έκτασης της πυρκαγιάς δόθηκε εντολή μερικής εκκένωσης του χωριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γύρω στις 23.30 το βράδυ της Κυριακής, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια, ευτυχώς όμως χωρίς σοβαρές απώλειες, καθώς καταστράφηκαν μόνο μη κατοικήσιμα κτίσματα, παλιές αποθήκες και αγροικίες.

Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες βρίσκονται ακόμη στους δρόμους και περιμετρικά του οικισμού. Μαζί με πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα βρίσκεται στο χωριό και κλιμάκιο του Τομέα Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, απομακρύνθηκαν από το χωριό με μικρά λεωφορεία του δήμου. Οι υπόλοιποι κάτοικοι, όμως, έμειναν στις θέσεις τους, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή απειλή, παρά την εφιαλτικά αποπνικτική ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα βόρεια της Ζακύνθου, χιλιάδες στρέμματα με πεύκα και ελαιώνες παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αποθήκες και άλλα οικήματα.

Νωρίς το πρωί αναμενόταν να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τα εναέρια μέσα, ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, ισχυρές ενισχύσεις με οχήματα και άνδρες καταφθάνουν σήμερα στο νησί για να συνδράμουν τους συναδέλφους τους.

Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναζητεί τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τις φωτιές, καθώς όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως πρόκειται για εμπρησμό.

Ελικόπτερο της Π.Υ. φέρεται να εντόπισε τους εμπρηστές κοντά στις Μαριές, ωστόσο οι ίδιοι κατάφεραν να διαφύγουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι περί τις 22.45 το βράδυ της Κυριακής τρεις νέες εστίες εκδηλώθηκαν κοντά στον οικισμό, με απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Σε ανακοίνωση – ενημέρωση η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι μία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκε χθες στη Ζάκυνθο στην περιοχή της Αναφωνήτριας, η οποία έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με κατεύθυνση κυρίως νότια προς το χωριό Μαριές, κι ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν το πιο επικίνδυνο μέτωπο προς ανατολικά και να οριοθετήσουν ένα μεγάλο μέρος του τις απογευματινές ώρες σήμερα, τρεις νέες εστίες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου εκδηλώθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα μέτωπα σε ιδιαίτερα πυκνή υψηλή δασική βλάστηση.

»Με τα νέα αυτά δεδομένα οι δυνάμεις κατάσβεσης ενισχύονται επιπλέον με 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος θα επιχειρήσει ο μέγιστος αριθμός διαθέσιμων εναερίων μέσων, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη πυρκαγιά. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες από ελικόπτερο που επιχειρούσε κατάσβεση εθεάθησαν δυτικά του οικισμού των Μαριών δύο άτομα, τα οποία επιχείρησαν να προκαλέσουν νέες εστίες πυρκαγιάς. Στο νησί βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά κάθε ενδεχόμενο για τα αίτια που προκάλεσαν αυτόν τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών.

»Επιπλέον στο νησί έχει μεταβεί ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα το προανακριτικό έργο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης