Το έθιμο της «Δρακοκτονίας» αναβίωσε και φέτος στο Νέο Σούλι, ανήμερα της γιορτής του Αγ. Γεωργίου.

Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση στο Νέο Σούλι υπήρχε ένας δράκος που εμπόδιζε τη ροή των νερών που βρισκόταν ψηλά στη πηγή και τα απελευθέρωνε, αφού του προσφέρονταν, με κλήρο, για φαγητό ένας κάτοικος του χωριού. Κάποια χρονιά ο κλήρος έπεσε στη βασιλοπούλα του χωριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ήρθε η στιγμή, στον τόπο του μαρτυρίου, η βασιλοπούλα παρακάλεσε τον θεό να την σώσει. Τότε εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος πάνω στο άλογό του έχοντας στα χέρια του σταυρό και κοντάρι και φόνευσε τον δράκο. Στις ευχαριστίες της βασιλοπούλας ο Άγιος Γεώργιος το μόνο που της ζήτησε σαν χάρη ήταν να χτίσει μία εκκλησία μέσα στο χωριό, αυτό και έγινε.

Έτσι κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Σούλι του δήμου Εμμ. Παπά γίνεται αναπαράσταση της «Δρακοκτονίας».

Δύο μαυροφορεμένες κοπέλες οδηγούν την βασιλοπούλα στο χώρο της θυσίας, στη πλατεία του χωριού, για τη θυσία. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται τοποθετημένο ένα ομοίωμα του δράκου. Μετά από λίγη ώρα καταφτάνει ο Άγιος Γεώργιος καβάλα πάνω σε λευκό άλογο κρατώντας το κοντάρι του. Φονεύει τον δράκο, σώζει τη βασιλοπούλα και ελευθερώνει τα νερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί λαϊκό γλέντι με χορό, κρασί και παραδοσιακά φαγητά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης