Παραμονή Χριστουγέννων και οι άνθρωποι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τις εορτές, αναμένοντας παράλληλα και την έλευση του νέου έτους, το οποίο προσμένουν να τους φέρει χαρά, γαλήνη και -εν πάση περιπτώσει- οτιδήποτε άλλο επιθυμούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Τροχαία εφιστά την προσοχή των οδηγών προκειμένου να αποφευχθούν τα ατυχήματαΣτην Ελλάδα, οι πολίτες είθισται να ξεχύνονται στις αγορές λίγες ώρες πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, αναζητώντας τα καλύτερα δώρα και τα πιο εύγευστα εδέσματα, προκειμένου να δώσουν χαρά στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Στο κλίμα αυτό, οι καταστηματάρχες στολίζουν τα μαγαζιά τους με κάθε λογής χριστουγεννιάτικα στολίδια και περιμένουν -παρά την κρίση- τους υποψήφιους πελάτες τους για να τους υποδεχθούν και να τους εξυπηρετήσουν.

Παράλληλα, σχεδόν σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο επικρατεί «πανικός», αφού λίγο πριν από την έλευση των εορτών οι ταξιδιώτες γεμίζουν τις βαλίτσες τους προκειμένου να ανταμώσουν με τα οικεία τους πρόσωπα στην επαρχία ή να περάσουν τις ημέρες αυτές σε κάποιον όμορφο χειμερινό προορισμό. Για τον λόγο αυτόν, η Τροχαία εφιστά την προσοχή των οδηγών προκειμένου να αποφευχθούν τα ατυχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανοικτά τα καταστήματα

Σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, οι καταναλωτές στην Αθήνα θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους μέχρι τις 18.00, ενώ έως τις 17.00 θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο και την Παρασκευή τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά σε ολόκληρη τη χώρα.

Φθηνότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, εφέτος το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα είναι φθηνότερο κατά 2,02% σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, το τραπέζι των Χριστουγέννων -με τα ίδια ακριβώς προϊόντα- θα κοστίσει 144,76 ευρώ έναντι 147,75 ευρώ το 2013 και 151,56 το 2012.

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο ΕΦΕΤ

Οδηγίες για την αγορά τροφίμων την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, συνιστώντας στους καταναλωτές τα εξής:

Γενικά για την προμήθεια κρέατος:

• Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º – 5º C για το νωπό και σε θερμοκρασία – 18º C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.

• Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Ειδικότερα για την προμήθεια κρέατος πουλερικών (γαλοπούλες – κοτόπουλα κ.λπ.) και προϊόντων πτηνοτροφίας:

• Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως κατεψυγμένες.

• Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º – 4º C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη – 18º C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.

• Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).

• Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

• Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.

• Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αβγά κ.λπ.) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κ.λπ.) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Για την προμήθεια κρέατος θηραμάτων: κατά την αγορά σφαγίων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Όσον αφορά στην προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων:

• τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή – η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία
• τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο
• τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Αναφορικά με την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής, για την ασφάλεια ορισμένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής, όταν αυτό απαιτείται, θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές:

• να αγοράζουν τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς

• να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες-ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια

• να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αβγά κ.λπ.).

• η διατροφή των ημερών να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο, όπως παραδοσιακά αρμόζει, και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.

Μέτρα της Τροχαίας

Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων η Τροχαία λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ειδικότερα, επιβάλλεται απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Στις 24 και 31 Δεκεμβρίου, για το ρεύμα εξόδου και από τις 16.00 έως τις 21.00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

• στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Ρίου, εξαιρουμένου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου)

• στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410)

• στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
• στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

Την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015, για το ρεύμα εισόδου και από τις 15.00 έως τις 22.00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

• στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη χ.θ. 145 έως τη χ.θ. 205+800 (κόμβος Ρίου)

• στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι)

• στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης
• στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται:

• τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου

• τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα), όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

• τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα

• τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο

• τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα διόδια του Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα

• τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού

• τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά

• τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού»

• τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων, καθώς και φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς

• τα φορτηγά οχήματα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, έπειτα από σχετική απόφαση της τοπικής Διεύθυνσης Τροχαίας.

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την εορταστική περίοδο, έχει προγραμματίσει τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας. Επιπλέον, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

• πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες

• να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

• να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων
• να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους

• να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν

• να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων
• να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες

• να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.)

• να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους
• να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Ο καιρός τα Χριστούγεννα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός ανήμερα των Χριστουγέννων, ωστόσο το απόγευμα και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που τη νύχτα στα δυτικά, στη Θράκη και στο ανατολικό Αιγαίο θα πυκνώσουν. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά νότιοι-νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Ειδικότερα, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν στα βόρεια τους 14 βαθμούς, στα δυτικά τους 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας για τη μετακίνηση των εκδρομέων

Το τραπέζι των γιορτών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης