Η Άνω Χώρα είναι ένα γραφικό χωριό της ορεινής Ναυπακτίας πλημμυρισμένο από έλατα και καστανιές. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μέτρα και απόσταση 58 χιλιόμετρα από την πόλη της Ναυπάκτου.

Εκεί τα τελευταία έξι χρόνια διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή του Κάστανου και του Τσίπουρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διοργάνωση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Άνω Χωριτών Αττικής, ύστερα από αποδοχή σχετικής πρότασης του κ. Νικολάου Μουστάκα, μέλους του Συνδέσμου, με σκεπτικό την αναβίωση παλαιών εθίμων επικοινωνίας και διασκέδασης των κατοίκων της Άνω Χώρας.

Η διοργάνωση προτάθηκε να γίνεται την εποχή του φθινοπώρου, εποχή που γίνεται και η συγκομιδή του κάστανου και η απόσταξη του τσίπουρου.

Η εκδήλωση πήρε τον τελικό τίτλο «Γιορτή του κάστανου και του τσίπουρου». Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 1999.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και η αμέριστη συμπαράσταση όλων οδήγησε στην μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε αμέσως όχι μόνο από τα μέλη του Συνδέσμου, αλλά και από τον Δήμο Αποδοτίας, που πρόσφερε αμέριστα τη συμπαράστασή του για την επιτυχή διοργάνωσή της.

Κυρίως όμως αγκαλιάστηκε από τους χωριανούς και τις χωριανές που εκείνη την εποχή βρίσκονταν στο χωριό και οι οποίοι αφιλοκερδώς, με μεράκι και ενθουσιασμό, προσέφεραν ό,τι μπορούσαν και συντέλεσαν τα μέγιστα στην επιτυχία της.

Μετά την επιτυχία της εκδήλωσης τα επόμενα χρόνια ο Δήμος Αποδοτίας ανέλαβε τη διοργάνωση της επωμιζόμενος και το οικονομικό μέρος της.

Οι προετοιμασίες ξεκινούν από το σούρουπο της Παρασκευής, τα καζάνια για την απόσταξη του τσίπουρου και οι φουφούδες για το ψήσιμο των κάστανων είναι έτοιμα στην σειρά για να υποδεχθούν τον επισκέπτη.

Το ξημέρωμα του Σαββάτου έρχονται οι πρώτοι επισκέπτες, που διάχυτα νιώθουν μυρωδιές από ψημένα κάστανα και τσίπουρο.

Το απόγευμα τα τραπέζια γεμίζουν από τα διάφορα «πεσκέσια» που προσφέρουν οι νοικοκυρές του χωριού όπως πίτες, τηγανίτες, λουκουμάδες και αλλά σπιτικά εδέσματα.

Οι επισκέπτες δεν έχουν παρά να γεμίσουν το ποτήρι τους από το «λουλά» και να γευτούν το παραδοσιακό αχνιστό τσίπουρο σε συνδυασμό με την υπέροχη γεύση του ψητού κάστανου.
Το βράδυ η ορχήστρα αρχίζει με παραδοσιακούς σκοπούς.

Με πρωτοστάτες τους ντόπιους ξεκινάει ο χορός στο πλακόστρωτο της πλατείας.

Δειλά-δειλά παρασύρονται και οι επισκέπτες και συνεχίζει το γλέντι με ξέφρενους ρυθμούς μέχρι το πρωί.

Η εκδήλωση «Γιορτή του κάστανου και του τσίπουρου» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου στην Άνω Χώρα.

Πηγή: 29dytika.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης