Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 23ης Ιουλίου είχε φτάσει τελικά στο υπουργείο Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής η πληροφορία για εντοπισμό σορών θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το σήμα από ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, το οποίο φέρνει στο φως ο «Ελεύθερος Τύπος», στις 19.08 το απόγευμα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενημερώθηκε και ο υφυπουργός

Από το ίδιο «ημερολόγιο» αποκαλύπτεται ότι στις 22:30, …είδαν ή άκουσαν για τις σορούς των θυμάτων ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης και ο Β’ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης.

Ουσιαστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και η φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής γνώριζαν από τις 19:08 την ύπαρξη νεκρών στο ΜάτιΣτο σήμα-ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Ραφήνας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Περί 22:30, προσέλευση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ΥΝΑΝΠ (κ.κ. υφυπουργού, κ.κ. ΓΓΛΛΠ, κ.κ. Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, κ.κ. Β’ Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και η φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής γνώριζαν από τις 19:08 την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, σχεδόν 4,5 ώρες πριν από την σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, και στις 22:30 είχε πιστοποιήσει το «αληθές» της πληροφορίας.

Επισημαίνεται ότι σε αυτή τη σύσκεψη δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας ή αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Παράλληλα, από το ίδιο έγγραφο-ντοκουμέντο προκύπτει ότι στις 05:25 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 2018 είχαν διασωθεί περισσότεροι από 700 πολίτες και περισυλλεγεί 11 σοροί θυμάτων.

Πτώμα με εγκαύματα εντοπίστηκε ανοικτά της Γλυφάδας

Με τον κατάλογο των νεκρών συνεχώς να μεγαλώνει, σήμερα έγινε γνωστό ότι νωρίς το πρωί εντοπίστηκε το πτώμα μιας γυναίκας αγνώστων στοιχείων στη Γλυφάδα. Η σορός εντοπίστηκε από ταχύπλοο που έπλεε κοντά στις νησίδες Φλέβες με προορισμό την Αίγινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πτώμα έφερε εγκαύματα και εικάζεται – χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί – ότι πρόκειται για θύμα από τις πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας.

Η απόσταση πάντως από την περιοχή όπου εκδηλώθηκαν οι φονικές πυρκαγιές και το σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα είναι πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά πάνω δεξιά όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη είναι κατά προσέγγιση το σημείο που έπεσαν οι άνθρωποι στη θάλασσα για να σωθούν από τη φωτιά. Κάτω αριστερά είναι – επίσης κατά προσέγγιση – το σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα. Πρόκειται για μια απόσταση περίπου 48 ναυτικών μιλίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης