Τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό προσπαθούν να μπλοκάρουν, με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γονείς κρατουμένων οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Την προσφυγή υπογράφουν οι γονείς των καταδικασθέντων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» Αλέξανδρου Μητρούσια και Γιώργου Καραγιαννίδη σε κάθειρξη 11 και 20 ετών, αντίστοιχα. Επίσης, οι γονείς του Αναστάσιου Θεοφίλου ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών για την δολοφονία του 53χρονου οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα, στη Πάρο Ακόμη, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν οι οικογένειες των κατηγορουμένων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, Ανδρέα -Δημήτρη Μπουρζούκου, Δημήτρη Πολίτη και Γιάννη Μιχαηλίδη, γνωστού και ως «τοξοβόλου του Συντάγματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, όσοι κρατούμενοι μεταχθούν στις φυλακές Δομοκού αρχικά η παραμονή τους θα είναι για δύο χρόνια, αλλά μπορεί να παραταθεί και για άλλες διετίες εφόσον συντρέχουν προϋποθέσεις ιδιαίτερης επικινδυνότητας.

Οι γονείς των κρατουμένων υποστηρίζουν ότι εισάγεται καθεστώς βαρύτερης ποινικής μεταχείρισης για ορισμένη κατηγορία κρατουμένων, αφού θα υπάρχουν αυστηρότεροι όροι διαβίωσης, στέρηση αδειών, περιορισμοί επικοινωνίας κλπ.

Τονίζουν δε πως με την μετατροπή των φυλακών Δομοκού σε υψίστης ασφαλείας καταλύεται το τεκμήριο της αθωότητας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Όπως αναφέρουν, παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, αφού απαγορεύεται η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των κρατουμένων και στις φυλακές υψίστης ασφαλείας:

1) δεν χορηγούνται άδειες στους κρατουμένους,

2) δεν χορηγείται ούτε υπό όρο απόλυση αν ο καταδικασθείς δεν έχει συμπληρώσει μέσα στην φυλακή 20 τουλάχιστον χρόνια και

3) επιτρέπονται οι επισκέψεις μόνο συγγενών των κρατουμένων μέχρι 3ου βαθμού

Οι διακρίσεις αυτές εισάγουν παράλληλα δυσμενή μεταχείριση μεταξύ των κρατουμένων, που είναι αντίθετες με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και τον σωφρονιστικό Κώδικα.

Οι γονείς των κρατουμένων ισχυρίζονται ότι θα υποστούν σοβαρή ηθική και υλική βλάβη, λόγω της απόστασης και της οικονομικής επιβάρυνσης που θα έχουν.Μάλιστα, γονείς ενός από τα πρόσωπα που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, επικαλούνται σοβαρά προβλήματα υγείας που καθιστά αδύνατη την επίσκεψη τους στις φυλακές Δομοκού.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης