«Γκουρού» στοιχημάτων εξαπατούσαν χρήστες του διαδικτύου μέσω Facebook

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014, 16:01
«Γκουρού» στοιχημάτων εξαπατούσαν χρήστες του διαδικτύου μέσω Facebook
Συμβουλές στοιχηματισμού με το… αζημίωτο παρείχαν πέντε χρήστες του Facebook οι οποίοι υπόσχονταν μεγάλα κέρδη σε υποψήφιους… πελάτες. Την σχετική ψηφιακή έρευνα ανέλαβε η Ειδική Ομάδα Αντιμετώπισης και Καταπολέμησης της διενέργειας τυχερών παιγνίων και παράνομου στοιχηματισμού που διεξάγεται μέσω του διαδικτύου, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ως προς την μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) τα συγκεκριμένα άτομα, έχοντας δημιουργήσει πέντε διαφορετικά προφίλ στο «Facebook», με ονόματα - τίτλους που παρέπεμπαν σε στοιχηματικές ιστοσελίδες, διαφήμιζαν ή προσέγγιζαν - προσέλκυαν άλλους χρήστες, υποσχόμενοι ότι διαθέτουν και προσφέρουν έναντι χρηματικής αμοιβής, προγνωστικά για αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι είτε συμπεριλαμβάνονταν στο Δελτίο Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ, είτε ήταν εκτός κουπονιού ΟΠΑΠ.

Μάλιστα για να γίνονται πιο πειστικοί ισχυρίζονταν ότι, για τους αγώνες που έδιναν τα προγνωστικά, διέθεταν έγκυρες πληροφορίες από μάνατζερ και γραφεία στοιχηματισμού ανά την υφήλιο.
Σημειώνεται ότι η παράνομη δραστηριότητά τους αφορούσε και αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που διεξήχθη στη Βραζιλία.

Επίσης, όπως προέκυψε από την έρευνα, η διαχείριση των προφίλ γινόταν τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα όπως διαπιστώθηκε, τέσσερις από τους διαχειριστές είχαν ως κατοικία τα Σκόπια και την Κύπρο, ενώ ο πέμπτος, ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας διέμενε στην περιοχή των Χανίων στην Κρήτη.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη στη συγκεκριμένη περιοχή και πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού. Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ από την αυτοψία ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση του.

Για την ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος των πέντε χρηστών, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Παράλληλα θα υποβληθούν άμεσα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής, για τους λοιπούς τέσσερεις δράστες.

Τα ψηφιακά μέσα και πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014, 16:03