Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού – Χρήστος Μαζάνης

Η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Σπέτσες στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων κατέκαψε περιουσίες των κατοίκων αλλά και μεγάλη έκταση του δάσους του νησιού. Ο δήμαρχος Σπετσών μιλώντας στο zougla.gr εστιάζει κυρίως στα κενά συνεννόησης μεταξύ δημοτικής αρχής και δασαρχείου, ενώ το κλιμάκιο των εθελοντών που επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς επιβεβαιώνει την καταγγελία κατοίκου, ο οποίος επισήμανε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως πριν από δύο μήνες είχαν κλαπεί δύο δεξαμενές νερού από το σημείο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 1/8 και πήρε μεγάλες διαστάσει λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Καταστράφηκαν 1.500 στρέμματα πευκοδάσους, κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και περιουσίες επιχειρηματιών.



«Φτερά έκαναν» δύο δεξαμενές νερού από το σημείο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο zougla.gr αποκάλυψε πως πριν από περίπου δύο μήνες από το σημείο όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά άγνωστοι κατάφεραν να απομακρύνουν δύο δεξαμενές νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κάτοικος των Σπετσών τόνισε χαρακτηριστικά: «Η πυρκαγιά προκάλεσε πολύ μεγάλο αναβρασμό στο νησί. Δεν θέλω να πιστέψω πως πρόκειται για εμπρησμό, αλλά πως κάποιος απερίσκεπτος πολίτης πέταξε από αφέλεια κάποιο τσιγάρο».

«Είμαι δρομέας και τρέχω στο σημείο. Αγαπώ αυτόν τον τόπο και δεν δέχομαι πως κάποιος θέλει να τον καταστρέψει» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην κλοπή των δύο δεξαμενών υπογράμμισε: «Πριν από δύο μήνες άγνωστοι έκλεψαν από την περιοχή δύο δεξαμενές. Οι εθελοντές πυροσβέστες κατήγγειλαν άμεσα το περιστατικό, αλλά οι δεξαμενές δεν βρέθηκαν ποτέ».

Ο προϊστάμενος του εθελοντικού κλιμακίου Σπετσών, κ. Καραμπουρνίτης, μιλώντας στο zougla.gr επιβεβαίωσε την κλοπή των δεξαμενών, τονίζοντας πως αν αυτές υπήρχαν στο σημείο, σαφώς θα βοηθούσαν καταλυτικά στο έργο της κατάσβεσης.

Όπως συμπλήρωσε, η κινητοποίηση των Αρχών και η συνεργασία μεταξύ τους ήταν άμεση και αποτελεσματική, ενώ επεσήμανε πως είχε ενημερωθεί για την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης των κλεμμένων δεξαμενών, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη.

Ακούστε όσα είπε στο zougla.gr o κ. Καραμπουρνίτης:

«Για κακή συνεννόηση δήμου-δασαρχείου» κάνει λόγο ο δήμαρχος Π. Λυράκης:

Ο δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης αναφέρει στο zougla.gr πως η φωτιά ξεκίνησε από ένα σπίτι.

«Όταν η Πυροσβεστική έφτασε εκεί, ο πυροσβέστης είχε δίλημμα για το εάν έπρεπε να σπάσει ή όχι την πόρτα του σπιτιού και να μπει μέσα» είπε και συμπλήρωσε:

«Τελικά άργησε να το πράξει, με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει στο δάσος το οποίο βρίσκεται πίσω από το σπίτι». 


Παράλληλα, ο κ. Λυράκης αναφερόμενος στις αντιπυρικές ζώνες που πρέπει να καθαρίζει το δασαρχείο είπε πως «το δασαρχείο την 1η Αυγούστου θα δημοπρατούσε τους καθαρισμούς».

Υποστήριξε, επίσης, πως δεν υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ δήμου και δασαρχείου, διότι το δεύτερο δεν εγκρίνει (;) τα έργα προστασίας από τις πυρκαγιές.

Ακούστε όσα είπε στο zougla.gr ο δήμαρχος Σπετσών:

Τα σενάρια για την πρόκληση της πυρκαγιάς από τσιγάρο

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ναυπλίου όπου υπάγονται οι Σπέτσες, κ. Αλεξόπουλος, ανέφερε στο zougla.gr ότι το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας διεξάγει έρευνες για τη διαλεύκανση των αιτιών πρόκλησης της πυρκαγιάς.

«Κάθε μέρα που γίνονται οι ανακρίσεις προκύπτει και κάποιο νέο στοιχείο» τόνισε. Όσον αφορά στα περί κλοπής δεξαμενών ανέφερε: «Από τον προβλεπόμενο έλεγχο του Μαΐου είδαμε πως όλες οι δεξαμενές ήταν στη θέση τους», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι δεξαμενές κάηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς».

Επίσης, έκανε λόγο για άμεση κινητοποίηση των Αρχών και ενίσχυση με εναέρια μέσα.

Ακούστε όσα είπε στο zougla.gr  o διοικητής της Πυροσβεστικής Ναυπλίου:

Άλλος κάτοικος της περιοχής, ιδιοκτήτης επιχείρησης, ανέφερε ότι κάηκαν μεγάλες εκτάσεις αλλά και περιουσίες ανθρώπων, ενώ καταγράφηκαν σοβαρές απώλειες της τοπικής πανίδας.

«Κάηκε μεγάλο μέρος του πίσω μέρους του νησιού που δεν κατοικείται. Καταστράφηκαν περιουσίες ατόμων, αλλά ευτυχώς δεν κινδύνευσε κανείς. Ο κόσμος πενθεί. Είναι λυπηρό πως ό,τι συνέβη είτε ήταν σκόπιμο είτε έγινε από αμέλεια» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης