Το γράμμα αυτό έφτασε στα γραφεία μας πριν μερικές μέρες. Ο συντάκτης του πριν δύο χρόνια πέρασε τις πόρτες των φυλακών Μαλανδρίνου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έγραψε αυτή την επιστολή στην οποία περιγράφει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την υποκρισία των «κρατούντων», όπως αποκαλεί τους πολιτικούς, απέναντι στους κρατούμενους των φυλακών όλης της χώρας. Ταυτόχρονα, χωρίς να δίνει στοιχεία και να μπαίνει σε λεπτομέρειες, ο κρατούμενος των φυλακών Μαλανδρίνου δίνει μία ιδέα των συνθηκών διαβίωσης στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

«Γ.Κ.Κ. Μαλανδρίνου 10/10/09

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Τι ειρωνεία να είσαι κρατούμενος και μάλιστα σε βαρεία κλειστή φυλακή, όπως το Μαλανδρίνο, και να ακούς στα Μέσα Ενημέρωσης λόγω της αφιερωμένης μέρας στην ψυχική υγεία τις προσπάθειες που κάνουν για την αποφυγή των όσο το δυνατό περισσότερων ατόμων από την ασθένεια αυτή.

Το πόσο πολύ κόπτονται για την αντιμετώπισή της και τη ενημέρωση μόνο σαν κοροϊδία μπορεί να χαρακτηρισθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί που τόσο πολύ μάχονται για την προστασία του κόσμου, κλείνουν τα αυτιά τους στις κατά καιρούς επισημάνσεις και αποκαλύψεις για την εφαρμογή του σωφρονιστικού συστήματος που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο εργαστήριο παραγωγής βαρειά ψυχικά ασθενών. Δεν έχουν ποτέ ενδιαφερθεί σοβαρά για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατούμενων στις φυλακές.

Εάν γνώριζαν λίγο από το τι συμβάινει στα «σωφρονιστικά καταστήματα», θα μπορούσαν να καταλάβουν ότι εκτός από την καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι φτιαγμένο έτσι το σύστημα που μόνο ψυχικά ασθενείς παράγει. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγει κάποιος κρατούμενος να γίνει ψυχικά άρρωστος μετά από λίγους μήνες κράτησης σε φυλακή. Εάν δε έχει την τύχη να παραμείνει περισσότερο από ένα – δυο χρόνια, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά που η ψυχική του υγεία αποκλείεται να επανέλθει ποτέ. Θα παραμείνει ισοβίως ψυχικά ασθενής. Και να σημειωθεί ότι υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης άνω των 15 και 20 ετών συνεχώς.

Είναι λοιπόν τουλάχιστον κοροϊδία από τη μία να προσπαθούν να μας πείσουν οι κρατούντες ότι ενδιαφέρονται για την ψυχική υγεία των πολιτών και από την άλλη να παράγουν αφειδώς ψυχικά ασθενείς εφαρμόζοντας το απαράδεκτο και απαρχαιομένο σωφρονιστικό σύστημα στα κρατικά καταστήματα κράτησης, όπως κατ΄ευφημισμό τα αποκαλούν.

Εδώ θέλω να κάνω μία σημείωση προς αποφυγή διαστρέβλωσης αυτών που αναφέρω.

Ποτέ δε θα υποστήριζα τη μη εφαρμογή του νόμου και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Μακριά από εμένα τέτοιες απαιτήσεις και προσδοκίες.

Είμαι υπέρ της τιμωρίας των παραβατών (μη όντας παραβατικό άτομο σε όλη τη διάρκεια του πρότερου βίου μου) αυτό όμως διαφέρει από τη εφαρμογή του σημερινού καθεστώτος στις φυλακές.

Η νομοθεσία προβλέπει την τιμωρία των ενόχων με την στέρηση της ελευθερίας των και όχι με την καταπάτηση των στοιχειωδών προσωπικών δικαιωμάτων και την μαρτυρική διαβίωση που οδηγεί μαθηματικά στη δημιουργία ψυχικά ασθενών.

Ας σταματήσει λοιπόν ο εμπαιγμός των όσων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την ψυχική υγεία των πολιτών εκτός και εάν το ενδιαφέρον τους εξαιρεί τους κρατούμενους των φυλακών.

Με όλα αυτά που πραγματικά συμβαίνουν μία μόνο μπορεί να είναι η δική μας απάντηση στους ομιλούντες για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: ντροπή σας, αχρείοι.

Σύκαλος Ιωάννης, κρατούμενος Γ.Κ.Κ. Μαλανδρίνου – μελλοντικός ψυχικά ασθενής»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης