Σε σωστικές εργασίες στο Πετρογέφυρο Ματσαγκάνη στην Κρανιά Γρεβενών θα προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Γρεβενών. Πρόκειται για ένα μονότοξο γεφύρι, που βρίσκεται κοντά στις πηγές του Βενέτικου, στον δρόμο που συνδέει τα Γρεβενά με την Κρανιά. Έχει μήκος 16 μέτρων, πλάτος 2,50 και ύψος 5,50 μέτρων, ενώ το άνοιγμα του τόξου του φτάνει τα 9 μέτρα. Το γεφύρι έχει υποστεί έντονες φθορές από το πέρασμα του χρόνου και στο παρελθόν, για να μην καταρρεύσει, ενισχύθηκαν με τσιμέντο τα πλαϊνά του μέρη, τα στηθαία καθώς και το δάπεδο του.

Η περιφέρεια διέθεσε 48.000 ευρώ, για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης στο γεφύρι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εκ νέου κατάρρευσής του. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Γρεβενών, ενώ όλες οι εργασίες θα γίνουν με την επίβλεψη της ΕΦΑ Γρεβενών. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Θόδωρος Καρυπίδης, «αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη λεπτομερής καταγραφή των γεφυριών, σε συνεργασία με μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Παραρτήματος δυτικής Μακεδονίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δυτική Μακεδονία διαθέτει δεκάδες γεφύρια, που συγκαταλέγονται στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής και για τρεις αιώνες αποτελούσαν σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους των εμπόρων και των καραβανιών της περιοχής που διέσχιζαν τη βαλκανική ενδοχώρα. «Θέλουμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται και με βάση την εικόνα που θα έχουμε θα προχωρήσουμε σε μια συνολική παρέμβαση, που θα έχει ως στόχο τη συντήρησή τους ή σε κάποιες περιπτώσεις τη συνολική ανακατασκευή τους» κατέληξε ο κ. Καρυπίδης. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 48.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ), χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Γρεβενών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης