H "Ευρυδίκη" χτυπά σε όλη την Ελλάδα

H "Ευρυδίκη" χτυπά σε όλη την Ελλάδα
To βαρομετρικό χαμηλό «Ευρυδίκη» συνεχίζει να πλήττει από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας με βροχές και καταιγίδες την κεντρική και νότια χώρα. Για το υπόλοιπο της ημέρας τα φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν κατά κύριο λόγο την Aνατολική Στερεά, το Kεντρικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Εν τω μεταξύ, σοβαρές καταστροφές από πλημμύρες προκλήθηκαν σε Αργολίδα και Ναύπλιο. Σύμφωνα με τις έως τώρα προγνώσεις η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο.

Την Τρίτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με τα εντονότερα φαινόμενα να αναμένονται στις δυτικές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές και την Ήπειρο.

Ο χάρτης παρουσιάζει τη θέση της «Ευρυδίκης», και τη συνολική βροχή που αναμένεται από το μεσημέρι έως το βράδυ της Τρίτης:Το τριήμερο Τετάρτης-Παρασκευής,διαδοχικές διαταραχές οφειλόμενες σε έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει ότι έως την Πέμπτη 15 /11 θα επηρεαστούν κυρίως τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επικεντρώνονται κυρίως στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και το Αιγαίο.

Αναλυτικά ο καιρός της Τρίτης:

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ: Αρχικά διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα ανοικτά του ιονίου.Κυρίως από το μεσημέρι και ύστερα αναμένονται κατά περιόδους βροχές μέτριας έντασης με σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα γίνουν περισσότερες προς το βράδυ.Πολύ τοπικά πιθανώς να σημειωθούν αξιόλογα φαινόμενα, ωστόσο ο κύριος όγκος των φαινομένων θα εντοπίζεται στην θάλασσα.
Οι άνεμοι αρχικά νοτιοδυτικοί ασθενείς, ωστόσο από τις προμεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς και θα ενισχυθούν σημαντικά φτάνοντας τα 6-7 και τοπικά και τα 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από 13 έως 19 βαθμούς.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Από τις πρωινές ώρες αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως ισχυροί και πρόσκαιρα τοπικά στο Ιόνιο έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην περιοχή Ιωαννίνων 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Tρίτη πρωί (χάρτης forecastweather)

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

Δυτική: Αρχικά οι βροχές που θα εκδηλώνονται στο Νότιο Ιόνιο θα αφήνουν μεγάλο μέρος της Δυτικής Πελοποννήσου ανεπηρέαστο και μόνο οι Δυτικές παράκτιες περιοχές θα δέχονται κατά διαστήματα ασθενείς μπόρες.Από το μεσημέρι οι βροχές θα παρουσιάσουν γενίκευση και θα έχουν κατά κύριο λόγω μέτρια ένταση, κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα, ενώ στο εσωτερικό της Δυτικής Πελοποννήσου δεν αποκλείονται και πρόσκαιρα ανοίγματα στον καιρό(πλην των ορεινών περιοχών).

Άνεμοι: Αρχικά νότιοι ασθενείς και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί στα 3-5 και τοπικά και 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Ανατολική: Βροχές μέτριας τοπικά και ισχυρής έντασης βροχές από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες και μετά.Κατά τις απογευματινές και βραδυνές ώρες πιθανή εκδήλωση ισχυρής καταιγίδας μικρής διάρκειας. Σπασίματα στον καιρό κατά την αλλαγή με την Τετάρτη.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα 2-3 τοπικά και 4 μποφόρ.

Tρίτη μεσημέρι (χάρτης forecastweather)

ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΣΠΟΡΑΔΕΣ: Προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις και τοπικές ομίχλες. Από το μεσημέρι και μετά θα πυκνώσουν και προς το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές που στην Πίνδο, τα Χάσια και τον Όλυμπο θα είναι αξιόλογες. Στις Σποράδες παρά την τοπική συννεφιά δεν αναμένεται να βρέξει.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στο εσωτερικό αλλά και τις Σποράδες.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε: Λάρισα 7-18°C, Τρίκαλα 7-17°C, Καρδίτσα 7-18°C, Βόλος 12-18°C, Ελασσόνα 8-16°C, Αγιά 7-16°C, Φάρσαλα 7-18°C, Καλαμπάκα 8-16°C, Σποράδες 13-18°C.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ: Η Τρίτη θα ξεκινήσει και θα τελειώσει στο ανατολικό Αιγαίο με σχετικά καλές καιρικές συνθήκες και αρκετή ηλιοφάνεια. Ωστόσο κατά διαστήματα δεν θα λείπουν και οι αυξημένες νεφώσεις χωρίς να είναι ικανές αυτές όμως να δώσουν κάτι αξιόλογο μέχρι και το τέλος της ημέρας. Η θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς. Οι άνεμοι νότιοι ελαφρώς νοτιοανατολικοί στα 3-4 και πολύ τοπικά έως 5 μποφόρ.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο πέρα από πιθανότητα άνω του 50% για μπόρες κατά τις μεσημβρινές ώρες σε Ρόδο και Κω. Δεν αποκλείεται και καταιγίδα. Από την νύχτα ο καιρός θα κλείνει και πάλι σε όλα τα τμήματα και τα μεσάνυχτα κυρίως θα βγαίνουν ψιχαλίσματα η σύντομες μπόρες στα νησιά που έχουν θέα προς τα Μικρασιάτικα Παράλια.Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν στα 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ και θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις.Οι θερμοκρασίες δεν θα μεταβληθούν και θα φτάσουν τους 21 με 22°C βαθμούς το μεσημέρι για να πέσουν στους 16-17.. την νύχτα οι ελάχιστες.
Υγρασία : 60% - 92%

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Με αυξημένες νεφώσεις θα ξεκινήσει η μέρα σε όλη την Μακεδονία που νωρίς το πρωί ίσως αφήσει λίγες ψεκάδες στα πεδινά της Πέλλας και της Ημαθίας. Μέχρι και νωρίς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα απουσιάζουν γενικά από παντού, αλλά μετά το μεσημέρι και από την δυτική Μακεδονία ασθενείς βροχοπτώσεις θα εισβάλουν ανατολικότερα και έτσι μέχρι τις βραδινές ώρες θα έχουν φτάσει και στην κεντρική. Ιδιαίτερα στην Χαλκιδική αλλά και σε περιοχές γύρω από τον Στρυμωνικό και στα παράκτια της Καβάλας και της Θάσου αναμένονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως προς τα μεσάνυχτα. Η θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς. Οι άνεμοι από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 2-4 μποφόρ.

ΘΡΑΚΗ: Η μέρα θα κυλίσει με κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις και μικρή πιθανότητα για λίγες μπόρες σε περιοχές του νομού Ροδόπης το μεσημέρι. Προς τα μεσάνυχτα και κυρίως μετά τα μεσάνυχτα οι δυτικότερες περιοχές του νομού Ξάνθης δίνουν υποψηφιότητα για λίγες τοπικές ψεκάδες/ασθενείς βροχές, όχι αξιόλογα φαινόμενα ωστόσο. Η θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς. Οι άνεμοι γενικά από νότιες διευθύνσεις στα 2-3 μποφόρ.

Tρίτη βράδυ (χάρτης forecastweather)

ΣΤΕΡΕΑ:

Δυτική: Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά κατά την διάρκεια του πρώτου μισού της ημέρας, με μπόρες και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα δείξουν περισσότερη επιμονή στα δυτικά παράκτια τμήματα αλλά και στις ορεινότερες περιοχές, ενώ θα είναι λιγότερα στο εσωτερικό της Δυτικής Στερεάς. Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί στα 3-5 μποφόρ και στα παραθαλάσσια μέχρι 6. Θερμοκρασία από 12 έως 19 βαθμούς.

Κεντρική και Aνατολική-Εύβοια: Το πρώτο μισό της ημέρας θα κυλίσει παντού με σχετικά καλές συνθήκες καθώς θα απουσιάζουν τα φαινόμενα, αλλά τοπικά οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες. Μεταβολή του καιρού θα υπάρξει από τις μεσημβρινές ώρες και έπειτα όπου από τα δυτικότερα τμήματα θα εισβάλλουν μπόρες και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως κοντά στα παράκτια τμήματα του Κορινθιακού κόλπου. Η Εύβοια παρόλη την αυξημένη νέφωση κατά την διάρκεια της μέρας δεν θα δεχτεί φαινόμενα μέχρι και το τέλος αυτής. Η θερμοκρασία από 6 έως 22 βαθμούς. Οι άνεμοι μεταβλητοί στα 1-2 και πολύ τοπικά έως 3 μποφόρ.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τα χαρακτηριστικά του καιρού σε περιοχές της χώρας την Τρίτη:ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Η ημέρα θα κυλήσει με αυξημένη συννεφιά κατά τόπους πιο πυκνή με μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχής μικρή διάρκειας.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα 3-4 τοπικά και 5 μποφόρ

ΚΡΗΤΗ: Ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες με ενδεχόμενο πρόσκαιρων τοπικών βροχών κυρίως στα νότια του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και πρόσκαιρα τοπικά έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια τμήματα του νησιού από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στα νότια από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στα ορεινά από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης: Καταγραφή των ζημιών στη νότια Κέρκυρα
Προβλήματα από την καταρρακτώδη βροχή στην Αργολίδα
Σφοδρή κακοκαιρία στην Αθήνα

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης
Σε συνεργασία με το forecastweather
Xάρτες: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo), forecastweather

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, 17:02