H Εισαγγελία Διαφθοράς στον δρόμο του χρήματος του σκανδάλου Novartis

 H Εισαγγελία Διαφθοράς στον δρόμο του χρήματος του σκανδάλου Novartis
Τραπεζικοί λογαριασμοί, ημερολόγια και σκληροί δίσκοι υπολογιστών που κατασχέθηκαν σε δεκάδες σπίτια και γραφεία, στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο της Novartis δείχνουν το δρόμο του «μαύρου χρήματος» που φέρεται να διακινήθηκε στην αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας. Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, φαίνεται ότι «δένουν» για τις δικαστικές αρχές με τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας κι ενισχύονται καθημερινά με νέα στοιχεία

Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει αποστείλει αιτήματα στις ελβετικές αρχές για το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στη διαδρομή του μαύρου χρήματος της Novartis αλλά και των εταιρειών που φαίνεται ότι αποτελούσαν τα «οχήματα» για τη διοχέτευση εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. Στη UBS Ζυρίχης άλλωστε φαίνεται ότι τηρείτο ο τροφοδότης λογαριασμός από τον οποίο περνούσαν τα χρήματα για τους Έλληνες αποδέκτες. Αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχουν υποβληθεί και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και στην Κύπρο προκειμένου να εντοπιστούν οι ύποπτες κινήσεις χρημάτων και εμβασμάτων και οι πιθανές διασυνδέσεις των εμπλεκόμενων προσώπων αλλά και των εταιρειών πολλές από τις οποίες έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες πέρασαν την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου μία εβδομάδα πριν αρχίσουν να καταθέτουν και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες όπως ψυχολογικά τεστ. Αναφέρουν μάλιστα πως σχετικά με την ένταξή τους στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων υπήρξε έγγραφη έγκριση του επόπτη – αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία δεν εστάλη στη Βουλή διότι περιλαμβάνει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας των μαρτύρων.

Από την πρώτη στιγμή μίλησαν για πολιτικά πρόσωπα ενώ όσα ακριβώς υποστηρίζουν δείχνουν ότι «δένουν» χρονικά με τις υπουργικές αποφάσεις ευνοϊκές για τη Novartis. Διασταυρώνονται δε τα στοιχεία που αναφέρουν από καταθέσεις διαφόρων μαρτύρων και όχι μόνο των προστατευόμενων. Επιπλέον συνδέεται ο χρόνος καταβολής των χρημάτων με τις ημερομηνίες που καταγράφονται στα ημερολόγια που έχουν οι εισαγγελείς.

Δεκάδες αποκαλυπτικά στοιχεία προέρχονται από τις εφόδους και τις κατασχέσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι αρχές. Οι εισαγγελείς αναζητούν στοιχεία και διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ είτε από την έρευνα για τα αποκαλούμενα panapa papers και άλλες λίστες φοροδιαφυγής. Ωστόσο, ένα τεράστιο υλικό από έγραφα, υπολογιστές και άλλα στοιχεία τα οποία έχουν κατασχεθεί στις δεκάδες εφόδους που έχουν γίνει στη Novartis και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα αξιολογούνται μέρα με τη μέρα.

Δικαστικές πηγές τονίζουν ότι αν προκύψουν και νέα στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα θα αποσταλούν στη Βουλή, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχουν στα χέρια των εισαγγελέων βίντεο ή ηχογραφημένες συνομιλίες από τις έρευνες του FBI.

Η έρευνα συνεχίζεται για δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων, γιατρών κλπ αλλά και για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος όπου στο «κάδρο» πιθανότατα θα μπουν και πολιτικά πρόσωπα. Η έρευνα μάλιστα για την εμπλοκή των εκατοντάδων (πιθανόν και χιλιάδων) γιατρών βαίνει προς ολοκλήρωση σχετικά σύντομα. Μάλιστα κατάλογος των γιατρών φαίνεται πως αυξάνεται εντυπωσιακά.

Ξανθός: «Το σκάνδαλο της Novartis είναι αδιαμφισβήτητα διαχρονικό και έχει διεθνή διάσταση» 

Το σκάνδαλο της Novartis είναι γνωστό είναι διαχρονικό, έχει διεθνή διάσταση και είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα νοσοκομεία του νομού Ημαθίας.

«Όποιος αμφισβητεί την ύπαρξη του σκανδάλου, κατά την άποψή μου, υποτιμά τη νοημοσύνη των ανθρώπων οι οποίοι ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου υπάρχει ένα διαχρονικό πάρτι και υπήρχε ένα πλαίσιο, το οποίο ευνοούσε αθέμιτες συναλλαγές και αθέμιτες πρακτικές από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό το οποίο διερευνούμε σήμερα, προφανώς με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών και της αμερικανικής δικαιοσύνης και του FBI, είναι η ενδεχόμενη εμπλοκή και οι ενδεχόμενες ευθύνες, είτε πολιτικών προσώπων, είτε κρατικών λειτουργών. Αυτό διερευνούμε» τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Οι πολιτικές ευθύνες, κατά την άποψή μου, είναι αυταπόδεικτες. Είναι σαφές ότι ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα έχει την ευθύνη για το ότι υπήρξε πάρτι στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα, για το ότι δεν υπήρξαν έγκαιρα μηχανισμοί ελέγχου της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης, της διαφθοράς, της συναλλαγής με συμφέροντα. Αυτό νομίζω ότι οφείλουμε σήμερα με σοβαρό, με τεκμηριωμένο τρόπο, να το κάνουμε και για να μην υπάρχει μία αίσθηση ατιμωρησίας και ασυλίας των παρανομούντων, αλλά και κυρίως να θωρακίσουμε θεσμικά το σύστημα, να αντιμετωπίσουμε θεσμικά τα ελλείμματά του και να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι που επενδύονται στο ΕΣΥ πραγματικά πιάνουν τόπο και δεν πηγαίνουν σε τσέπες ημετέρων» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018, 18:54