Μετά την κακοκαιρία «Τηλέμαχος», η οποία άφησε πυκνές χιονοπτώσεις σε Εύβοια, Αττική, Σποράδες και σε τμήματα της κεντρικής Πελοποννήσου και της Κρήτης, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας χτυπάει από την Τετάρτη τη χώρα από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά, αλλά και τους σφοδρούς νοτιάδες στα πελάγη, οι οποίοι αναμένεται να ανεβάσουν σημαντικά τη θερμοκρασία στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Η «Υπατία», το νέο αυτό βαρομετρικό χαμηλό από τη Σκανδιναβία, κινήθηκε γρήγορα προς τα νότια – νοτιοανατολικά διαγράφοντας μία σχεδόν κάθετη τροχιά και ενισχύθηκε σημαντικά πάνω από την Αδριατική θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της δυναμικής του συγκεκριμένου συστήματος που τροφοδοτήθηκε με υγρές αέριες μάζες και σε συνδυασμό με το εγκλωβισμένο ψύχος στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, προκαλεί πολύ πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία.

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύμα κακοκαιρίας έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του από τις πρώτες πρωινές ώρες στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, δίνοντας κατά τόπους ισχυρές βροχές αλλά και τοπικές καταιγίδες στα ανοιχτά του Ιονίου.

Πολύ γρήγορα μέχρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί ανατολικότερα, επηρεάζοντας ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό, με τα πιο έντονα να εντοπίζονται στα νησιά του Ιόνιου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική, κεντρική και νότια Πελοπόννησο.

Το απόγευμα προς το βράδυ αξιόλογες βροχές αναμένουμε και στα νησιά του Αιγαίου (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα, τα οποία αναμένεται να επηρεαστούν προς τα μεσάνυχτα), με τα φαινόμενα κατά διαστήματα να παρουσιάζουν σημάδια υψηλής έντασης.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία και στη δυτική και πιθανώς την κεντρική Μακεδονία αρχικά και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά: Ήπειρος >300μ., Θεσσαλία >50-100μ., Μακεδονία >50-100μ.). Το βράδυ όμως τα υψόμετρα όπου θα χιονίζει θα ανέβουν σημαντικά στην Ήπειρο, την κεντρική και νότια Θεσσαλία (>1.100-1.200μ.), ενώ προς αργά το βράδυ θα ανέβουν τα υψόμετρα κατά 200-300μ.

Χιονοπτώσεις αξιόλογες αναμένονται επίσης σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το μεσημέρι και μετά αρχικά από τα 400-500μ., βαθμιαία όμως ώρα με την ώρα τα υψόμετρα θα μεγαλώνουν, καθώς επίσης και στην Κρήτη (>900-1000μ.).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο πολύ ισχυροί από νοτιοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 7-8 μποφόρ, στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 7-8 μποφόρ και στο βορειοανατολικό Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία, σε κατακόρυφη άνοδο στα κεντρικά και νότια, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -10 έως 5 βαθμούς, στα δυτικά από -5 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -5 έως 11 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη από -2 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές στην Αττική 

Στην Αττική τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές, οι οποίες πρόσκαιρα δεν αποκλείεται να έχουν έντονο χαρακτήρα. Σταδιακά, τα φαινόμενα θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα κυρίως στα νοτιοανατολικά του νομού.  Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις αρχικά 4-5 μποφόρ και βαθμιαία 7 και στα ανοιχτά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ήδη από το πρωί σημειώνονται χιονοπτώσεις, όμως το μεσημέρι προς το απόγευμα αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά – παραθαλάσσια τμήματα, ενώ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα γύρω ορεινά (>250-300μ.), με τα φαινόμενα να είναι αρκετά αξιόλογα και να επιμένουν έως και το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις ασθενείς έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Εν τω μεταξύ, πολύ ισχυρός παγετός σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στα ηπειρωτικά, αλλά λόγω της νέφωσης η θερμοκρασία δεν έπεσε στα πολύ χαμηλά επίπεδα της Τρίτης. Οι χαμηλότερες τιμές που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Την Πέμπτη θα συνεχιστούν οι βροχές, ενώ πλέον τα χιόνια θα εντοπίζονται στα ορεινά. Τα περισσότερα φαινόμενα θα εστιάζονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, στο Ιόνιο, στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο.

Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν σταδιακά από το απόγευμα. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή το απόγευμα, με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει μικρή άνοδο.

Ενδείξεις για νέα πτώση της θερμοκρασίας υπάρχουν για το Σαββατοκύριακο, ωστόσο ακόμη είναι νωρίς να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενδείξεις για νέα κακοκαιρία από την Παρασκευή

Με τα υπάρχοντα στοιχεία είναι πολύ πιθανόν η χώρα μας να βρεθεί και πάλι στη δίνη μιας έντονης καθόδου πολικής αέριας μάζας, που θα τη βάλει σε μια νέα περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων. 

Πηγές: Μeteoclub, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, weather, MetDesk.eu
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης