Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωση της στηρίζει απόλυτα την επιλογή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, να ζητήσει αναίρεση στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου με το οποίο απορρίφθηκε η χορήγηση νέας άδειας στο Δημήτρη Κουφοντίνα.

Την ερχόμενη Τρίτη, 21 Μαίου,  το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει για να αποφανθεί εάν θα κάνει δεκτή την αναίρεση του βουλεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος μετά την κριτική που ασκήθηκε για την ασκηθείσα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου που απέρριψε αίτημα κρατουμένου για χορήγηση τακτικής άδειας από το κατάστημα κράτησής του, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στο οποίο περιλαμβάνεται και η άσκηση αναίρεσης κατά βουλευμάτων και δικαστικών αποφάσεων.  

Κατά συνέπεια, κάθε δήλωση από πολιτικά πρόσωπα που επιχειρεί να αποδώσει σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη ενέργεια της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι τουλάχιστον ατυχής και βλάπτει το κύρος της Δικαιοσύνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι ισχυρίζεται η Ξένη Δημητρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, την εισήγηση στους αρεοπαγίτες θα κάνει η ίδια η κ. Δημητρίου η οποία αναμένεται να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άδειας του πολυισοβίτη, θεωρώντας εσφαλμένη την ερμηνεία των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα στην περίπτωση Κουφοντίνα από το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου που είπε «όχι» στη χορήγησή της.

Ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό που ανέπτυξε και στο έγγραφο για την αναίρεση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα επιμείνει πως και οι πολυισοβίτες δικαιούνται άδεια εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης. Θα επικαλεστεί δε τρεις  παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου από 1993 ως το 2011 αλλά και πρόσφατη δημοσίευση άποψη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτου Μπρακουμάτσου.  Επιπλέον, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός θα τονίσει πως αν το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για την 7η άδεια του Δημ. Κουφοντίνα, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για αυτήν

 Η απόφαση του Ποινικού Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει και την τύχη της αναίρεσης στο ομόφωνο απορριπτικό βούλευμα, φέρνοντας και πάλι το θέμα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο Βόλου, με διαφορετική όμως σύνθεση. 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης