Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη συμβολή της Θάσου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1916 – 2016), μέσω των δράσεων του Πολεμικού Αεροδρομίου Καζαβητίου (Πρίνου), πρόκειται να διεξαχθούν την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις 10.00, εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες εντάσσονται στο μεγάλο γεγονός του 5ου Kavala AirSea Show.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση των εκδηλώσεων για τη Χρυσή Επέτειο του αεροδρομίου Καζαβητίου Θάσου που λειτούργησε από το 2016 κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για την παρουσίαση των εκδηλώσεων παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέντευξη μίλησαν ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, οι δύο πιλότοι David Bremner και Theodor Willford που κατασκεύασαν και πέταξαν, με την ομάδα τους, πιστό αντίγραφο διπλανού αεροπλάνου Bristol Scout που θα πετάξει στο αεροδρόμιο του Καζαβητίου 100 χρόνια μετά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο διευθυντής του Kavala Air Sea Show 2016 Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο αντιδήμαρχος Θάσου Γιάννης Πλαφαδέλης, ο ερευνητής ιστορικός Πασχάλης Παλαβούζης που έχει εκδώσει βιβλίο για το αεροδρόμιο του Πρίνου, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Τσολάκης, και η Δέσποινα Δούκα, η οποία έκανε την παραγωγή ντοκιμαντέρ για τη δράση των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων στη Θάσο τον μεγάλο πόλεμο.

Ο δήμαρχος Θάσου αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που χρειάστηκε να γίνει για να λειτουργήσει εκ νέου το αεροδρόμιο του Πρίνου στη Χρυσή Επέτειο της πρώτης λειτουργίας του. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε ότι η προσπάθεια δεν έγινε μόνο για τον εορτασμό αλλά για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού που ενδιαφέρει τους φιλίστορους, με τη φιλοδοξία ο χώρος μνήμης να γίνει τόπος συνάντησης των τουριστών που ενδιαφέρονται για την ιστορία. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να παραστούν στις εκδηλώσεις της Παρασκευής.

Ο David Bremner και οι συνεργάτες του μίλησαν για το εγχείρημα να πετάξουν στην Θάσο 100 χρόνια μετά τον παππού του με ένα ίδιο αεροπλάνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε με τη σειρά του ότι εκδηλώσεις σαν αυτή της Παρασκευής έρχονται για να ενώσουν το παρελθόν με το μέλλον της αεροπορίας που δεν γνωρίζει σύνορα και ενώνει ανθρώπους που τους χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις. «Είμαστε αιχμάλωτοι του οράματός μας για την αεροπορία» τόνισε.

Από τη μεριά του, ο κ. Bremner αναφέρθηκε στη γέννηση του οράματος να κατασκευάσουν αντίγραφο του αεροπλάνου με το οποίο πέταξε ο παππούς του από το αεροδρόμιο του Πρίνου το 1916, στα δεκατέσσερα χρόνια που χρειάστηκαν για την κατασκευή. «Δεν πιστεύαμε ότι το όνειρο της πτήσης του ίδιου αεροπλάνου από το ίδιο αεροδρόμιο έναν αιώνα μετά θα γίνει πραγματικότητα» σημείωσε και έδωσε τα εύσημα στους ανθρώπους σε Θάσο και Καβάλα που πίστεψαν στην ιδέα και βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα η πτήση αυτή. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προσπάθειες των κ.κ. Χατζηεμμανουήλ, Γεωργιάδη και Παλαβούζη.

Χάρτη της περιοχής έκδοσης 1946 παρουσίασε ο Παναγιώτης Γεωργιάδης

Ο κ. Willford μίλησε για τη δυσκολία κατασκευής του αεροπλάνου. «Χρειάστηκε να μάθουμε ξανά τις τεχνικές της κατασκευής και να αποκτήσουμε τις δεξιότητες που είχαν οι αεροναυπηγοί έναν αιώνα πριν. Με την ευκαιρία μάθαμε πολλά και για το νησί της Θάσου» τόνισε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Bremner προσέφερε στον δήμαρχο Θάσου αντίγραφο πίνακα που απεικονίσει τον παππού του με το αεροπλάνο Bristol Scout να καταδιώκει τουρκικό αεροπλάνο, ενώ ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε χάρτη της περιοχής του αεροδρομίου Πρίνου, εκτύπωσης του 1946, πάνω στον οποίο όλοι οι παριστάμενοι υπέγραψαν σε ανάμνηση του γεγονότος.

Ο δήμαρχος Θάσου με τους κυρίους Γεωργιάδη και Bremner επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο του Πρίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης