Η Θεσσαλονίκη πρωτοστατεί στο μήνυμα υπέρ της φροντίδας των ζώων και κατά της κακοποίησής τους. Η φιλοζωική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στους κατοίκους της πόλης, επιτρέπει σε αδέσποτους -και ενίοτε μεγαλόσωμους σκύλους- να βρίσκουν καταφύγιο στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και σε πολυτελή καταστήματα.

Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την Τσιμισκή, πολλά αδέσποτα μπαίνουν στον κοινόχρηστο χώρο των μαγαζιών –ή, και μέσα σε αυτά- για να κοιμηθούν, αναζητώντας τη ζέστη τον χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι. Όπως είναι φυσικό, οι τετράποδοι φίλοι μας προτιμούν τα παχιά χαλιά που έχουν στις εισόδους τους πολλές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και πολλά σημεία για παροχή νερού και τροφής, ακόμη και σπιτάκια και κουβέρτες με τις οποίες οι φιλόζωοι τα σκεπάζουν τις κρύες νύχτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θεωρώ ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης όσον αφορά στα αδέσποτα, είναι το πιο φιλοζωικό και πολιτισμένο κομμάτι -όχι μόνο της πόλης μας, αλλά…- όλης της χώρας.». αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Καλαϊτζίδου, μέλος της Φιλοζωικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ».

«Τα αδέσποτα ζώα του κέντρου έχουν καθημερινή σίτιση από φιλόζωους και άμεση ιατρική φροντίδα από τη Φιλοζωική μας οργάνωση.», τονίζει η κ.Καλαϊτζίδου, η οποία υπολογίζει σε 60 τα αδέσποτα σκυλιά σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. «Στο δε κέντρο της πόλης, δεν έχει υπάρξει κρούσμα δηλητηρίασης αδέσποτου σκύλου τις τελευταίες δεκαετίες, όπως δεν υπάρχει και περιστατικό κακοποίησής τους.», συμπληρώνει με έμφαση.

Η ίδια θεωρεί πρωταρχικό να στειρώνονται τα αδέσποτα, που στους δρόμους, ειδικά του κέντρου, καταφέρνουν και… γερνούν, και «…από αυτό που κινδυνεύουν είναι από το πολύ φαΐ, και όχι από την κακοποίηση και τις δηλητηριάσεις!».
«Τα “αρκούδια”, όπως αποκαλώ τα συγκεκριμένα αδέσποτα σκυλιά γιατί είναι όλα μεγαλόσωμα, πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά και τα γνωρίζουμε όλα ένα προς ένα.»,  υπογραμμίζει η κ.Καλαϊτζίδου, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολη η αντίστοιχη καταγραφή για τις αδέσποτες γάτες, που ωστόσο, «απολαμβάνουν εξαιρετική φροντίδα στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τις ενέργειες του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα, το μέλος της Φιλοζωικής ξεκαθαρίζει ότι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί -σύμφωνα με τον σχετικό νόμο και μετά από απόφαση του δημάρχου- η 5μελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στον δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

«Είμαστε κατά της ίδρυσης δημοτικού κυνοκομείου, γιατί (τα δημοτικά κυνοκομεία) καταντούν φυλακές. Προωθούμε τη συνύπαρξη ανθρώπων και αδέσποτων, και όχι τον εγκλεισμό τους», καταλήγει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης