Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, την Παρασκευή 27 Ιουνίου και ώρα 20.00 μ. μ. παρουσιάζει στο Βασιλικό Θέατρο τμήμα της ποιητικής δημιουργίας του Νικηφόρου Βρεττάκου, μέσα από τη μουσική του συνθέτη Νίκου Καλλίτση, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Λάκωνα ποιητή.

Η εκδήλωση, προβάλλοντας τον κεντρικό πυρήνα της ποίησης του Νικηφόρου Βρεττάκου, την Αγάπη στον Άνθρωπο, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κάλεσμα Αγάπης και Αλληλεγγύης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων μας, προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες οι οποίες ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Το ποίημα «Γράμμα στο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», τον πατέρα της ατομικής βόμβας, μελοποιημένο σε μορφή ορατορίου, αποτελεί τον κεντρικό κορμό της εκδήλωσης. Το ποίημα, αναφέρεται στην προδοσία της επιστήμης η οποία χρησιμοποιήθηκε ως μέσο καταστροφής και επικεντρώνεται στην Αγάπη προς τον Συνάνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή για να γραφτεί αυτό το ποίημα, αποτέλεσε η περίφημη δήλωση του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στον παγκόσμιο Τύπο «Εγώ έγινα ο θάνατος, εγώ έγινα η καταστροφή».

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι ο μοναδικός ποιητής στην παγκόσμια λογοτεχνία που κατάφερε να μεταμορφώσει τις τύψεις του κατασκευαστή της ατομικής βόμβας σε ένα παγκόσμιο μήνυμα Ειρήνης και Αγάπης. Παράλληλα, θα ακουστούν τα έργα του Νίκου Καλλίτση «Αν δε μού ‘δινες την ποίηση Κύριε» για Συμφωνική Ορχήστρα, βασισμένα στο ομώνυμο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου και τα τραγούδια «Οι δρόμοι χόρευαν» και «Αγάπη». Τα ίδια έργα παρουσιάσθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Μόντρεαλ, τη Σπάρτη και το Ηρώδειο. Την εκδήλωση πλαισιώνουν 130 συντελεστές.

Οι σολίστες της Λυρικής Σκηνής: Μαρία Ζώη μεσόφωνος, Ζάχος Τερζάκης τενόρος, Γιώργος Ματθαιακάκης βαρύτονος, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Νέα χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς. Διεύθυνση χορωδίας: Κωστής Παπάζογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: thestival

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης