Με τη 12μελή ειδική ομάδα Αυστραλών (πυροσβεστών, εμπειρογνωμόνων ανάλυσης επιπτώσεων καταστροφών και ερευνητών) που ήλθαν στη χώρα μας από την Αυστραλία, προκειμένου να συνδράμει τις ελληνικές υπηρεσίες και ειδικότερα την Πυροσβεστική στο δύσκολο έργο της εκτίμησης και της διαχείρισης της καταστροφής στο Μάτι Αττικής, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ. «Όλα ξεκίνησαν από μια επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας στον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και τη μετέπειτα τηλεφωνική τους επικοινωνία την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεννοήθηκαν για την αποστολή αυτής της ομάδας των ειδικών. Μια συνέχεια που έγινε από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα σε συνεννόηση με την πρέσβη της Αυστραλίας στη χώρα μας. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η ομογένεια μας» ανέφερε ο κ. Κουίκ καλωσορίζοντας τους Αυστραλούς εμπειρογνόμωνες και μετέφερε τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού.

Κατά τη συνάντηση, ιδιαίτερη συνομιλία είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, με τον ομογενή αξιωματικό της αποστολής, με καταγωγή από την Αχαΐα, Χρήστο Στάθη, κάνοντας ειδική αναφορά στη συμβολή της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία, και ειδικότερα στον ομογενή βουλευτή της Αυστραλίας Στιβ Γεωργανά και στον πρώην υπουργό Τζον Πανταζόπουλο, οι οποίοι συνοδεύουν την αποστολή. «Δείχνει πώς ο ελληνισμός επηρεάζει με τη θετική έννοια τους πολιτικούς της Αυστραλίας» επισήμανε ο κ. Κουίκ και παρατήρησε πως η μακρινή αυτή χώρα ήταν από τις πρώτες που έσπευσε να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στη χώρα μας, ευχαριστώντας στο πρόσωπο της Αυστραλής πρέσβη Κέιτ Λόγκαν τον λαό της Αυστραλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η κ. Λόγκαν επανέλαβε το μήνυμα του Αυστραλού πρωθυπουργού, ότι όταν η Ελλάδα έχει ανάγκη από βοήθεια η Αυστραλία είναι εκεί για να βοηθήσει. Εξέφρασε ακόμα τη συμπαράστασή της στον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Επίσης, δήλωσε ικανοποιημένη για την παρουσία της ομάδας αυτής στη χώρα μας, αποτελούμενη από δέκα ειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος της Αυστραλίας, από τα Τμήματα της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώριας, υποστηριζόμενη από δύο στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Κρίσεων (Crisis Response Officers) του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου, σε δήλωση που έκανε αργότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης της Αυστραλίας έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα της στέκεται δίπλα στην Ελλάδα σε αυτές τις στιγμές και σημείωσε: «Μετά χαράς η κυβέρνηση της Αυστραλίας δέχθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα μετά τις τραγικές αυτές πυρκαγιές. Έχουμε αναπτύξει εδώ μια 12μελή ομάδα για να αξιλογήσει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά. Η ομάδα μας θα εργάζεται πολύ στενά με τις ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας».


Τα έσοδα από τους αγώνες ποδοσφαίρου της Αδελαϊδας το Σαββατοκύριακο, στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επιπλέον ο κ. Κουίκ στην έμπρακτη πράξη αλληλεγγύης των ποδοσφαιρικών ομάδων της Αδελαΐδας, να προσφέρουν τα έσοδα των εισιτηρίων των δέκα αγώνων της αγωνιστικής του Σαββατοκύριακου στην Ελλάδα, τονίζοντας πως δεν είναι μόνοι οι Έλληνες της Διασποράς, αλλά είναι επίσης και οι Αυστραλοί. Εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί το ποσό των 100.000 αυστραλιανών δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


«Να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίας να ανακάμψουν»

«Ο σκοπός της αποστολής μας στην Ελλάδα είναι να βοηθήσουμε να δούμε από πού προκλήθηκε η πυρκαγιά και να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίας να ανακάμψουν από αυτή την τρομερή κατάσταση» δήλωσε ο Τζος Τέρνερ, επικεφαλής του κλιμακίου των 12 Αυστραλών εμπειρογνωμόνων ανάλυσης επιπτώσεων καταστροφών.

Από την πλευρά του, μιλώντας ελληνικά, ο Έλληνας ομογενής Χρήστος Στάθης, αξιωματικός της Πυροσβεστικής της Αυστραλίας, ανέφερε: «Συγκροτήσαμε μια ομάδα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Τους Έλληνες της Αυστραλίας τούς πείραξε πολύ. Παρακολουθήσαμε τι έχει γίνει, πόσοι πεθάναν, και συγκροτήσαμε μια ομάδα για να βοηθήσουμε και να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε με την ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία και να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα μείνουμε εδώ 7 ημέρες, στην Ελλάδα. Αναλόγως τι θα μας πούνε, μπορούμε να μείνουμε και δύο εβδομάδες».

Αναφερόμενος στο πώς αντιμετώπισε η ομογένεια της Αυστραλίας τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είπε ότι προσπάθησαν να συγκεντρώσουν χρήματα και να τα στείλουν στους πληγέντες από την πυρκαγιά». Εστιάζοντας στο έργο που έχει μπροστά της η αποστολή, είπε πως θα καταγράψει τις αιτίες, θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα συντάξει σχετικό πόρισμα που θα παραδώσει στις ελληνικές αρχές.

Ειδικότερα, ο ομογενής, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας σκιαγράφησε τον στόχο της αποστολής της ομάδας Αυστραλών ειδικών στην Ελλάδα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Θα κάνουμε αξιολόγηση των επιπτώσεων της καταστροφής από τις πυρκαγιές. Θα δούμε τους λόγους που εξαπλώθηκε η φωτιά. Στόχος είναι βρούμε τους τρόπους για να αποφύγουμε στο μέλλον ανάλογες τραγικές συνέπειες. Έχουμε όλα τα εργαλεία, όπως drones, για να χαρτογραφήσουμε την περιοχή για να δούμε πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά. Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι ήταν υψηλή η θερμοκρασία και ότι είχε ισχυρούς ανέμους. Δεν ξέρουμε πώς άρχισε και εξαπλώθηκε. Θα κάνουμε επιτόπου αυτοψία για να δούμε πώς προκλήθηκε αυτή η ζημιά» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στάθης.

Ο κ. Στάθης στάθηκε ιδιαίτερα και στο κύμα αλληλεγγύης των ομογενών προς την Ελλάδα: Ομογενείς έχουν κινητοποιηθεί για να μαζέψουν χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν.

«Πρέπει να κάνουμε το παν για να μην ξανασυμβεί»

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομογενής βουλευτής στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας Στιβ Γεωργανάς είπε πως αμέσως μετά την τραγική πυρκαγιά το τηλέφωνό του δεν σταμάτησε να χτυπά. «Όλοι είχαν ενδιαφέρον να μάθουν τι έγινε και πώς μπορούν να βοηθήσουν. Δεν ήταν μόνο η παροικία στην Αυστραλία. Όλος ο κόσμος ενδιαφέρθηκε, αγαπάνε την Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί ανάλογες καταστάσεις έχει περάσει και η Αυστραλία και ξέρουμε τι περνάει η Ελλάδα τώρα» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να μπορεί ο καθένας να βοηθάει τον άλλο όσο μπορεί».

Υπογράμμισε πως στόχος του πορίσματος που θα συνταχθεί είναι η πρόληψη μελλοντικών πυρκαγιών και στις δύο χώρες. Εξέφρασε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στο ζήτημα αυτό και τόνισε πως ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ό,τι χρειάζεται η Ελλάδα, η Αυστραλία είναι στη διάθεσή της να βοηθήσει περαιτέρω.

Επίσης, ο κ. Γεωργανάς έκανε γνωστό πως χθες πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συνάντηση των ελληνικών σωματείων στην Αδελαΐδα, στην οποία παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Πολιτείας και υπουργοί.


«Η ομογένεια της Αυστραλίας θέλει να βοηθήσει»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ομογενής, πρώην υπουργός της Αυστραλίας, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα προστασίας όλων των πάρκων της Αυστραλίας, που είναι υπεύθυνος όχι μόνο για την προστασία των δασών, αλλά και για την πυρόσβεση, και γενικός γραμματέας της ΠΑΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού) Τζον Πανταζόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Πανταζόπουλος εστίασε στη συμβολή της ομογένειας δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η ομογένεια όταν δει κάτι στην Ελλάδα το νιώθει, είτε είναι η οικονομική κρίση, είτε οι πυρκαγιές. Θέλουν να βοηθήσουν εκεί που μπορούν. Ξέρουν ότι χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς έχουν μεγάλη τεχνογνωσία στα ζητήματα των πυρκαγιών και ξέρουμε ότι και όταν η Αυστραλία έχει πυρκαγιές -ήμουν υπουργός και βουλευτής σε αυτόν τον τομέα- η συνεργασία με άλλες χώρες βοηθάει πάρα πολύ. Όχι μόνο για την τεχνογνωσία, αλλά και την παροχή βοήθειας τη στιγμή της πυρκαγιάς. Γρήγορα έγινε αυτή η προσπάθεια από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, να διαθέσει προσωπικό για τις ανάγκες που έχει η Ελλάδα, και χρειάζεται να δούμε αν μπορούν οι δύο χώρες να συνεργαστούν και στο μέλλον. Είναι πιθανόν να έρχονται από την Ελλάδα όταν η Αυστραλία έχει τις δικές της πυρκαγιές, επειδή οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό ημισφαίριο. Τους στέλνουμε και για βοήθεια, αλλά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους για να προσφέρουν στη χώρα τους».

Να σημειωθεί ότι ένα από τα μεγάλα ελικόπτερα που επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα, τον χειμώνα φεύγει και επιχειρεί στην Αυστραλία καθώς βρίσκεται σε άλλο ημισφαίριο.


Αύριο στο Μάτι οι Αυστραλοί

Η αποστολή Αυστραλών πυροσβεστών και διασωστών είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ και την υπουργό Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ, την Τετάρτη το βράδυ. Αύριο θα μεταβούν στην Ανατολική Αττική για να δει από κοντά τις καταστροφικές επιπτώσεις της πυρκαγιές.

Τέλος, επισημαίνεται ότι την ώρα που ξεκινούσαν οι 12 Αυστραλοί ειδικοί για την Ελλάδα, την ίδια ώρα μία άλλη 10μελής αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων ξεκινούσαν για την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης