Η Τουρκία αντέδρασε άμεσα στην προσωρινή αναστολή ασύλου για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ζητώντας την έκδοση και των οκτώ στρατιωτικών από την Ελλάδα «το συντομότερο δυνατό», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ και μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η τοποθέτηση του αξιωματούχου, καθώς ακολούθησε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, φαίνεται να αντανακλά κυβερνητική θέση και δείχνει ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να υποχωρήσει από το αίτημά της για έκδοση των οκτώ αξιωματικών, μολονότι ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει τελεσίδικα κάθε τέτοιο ενδεχόμενο λόγω φόβων ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη για τη φερόμενη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα της έκδοσης τέθηκε σε επίπεδο κορυφής κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Δεκεμβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση είχε παραπέμψει τον κ. Ερντογάν στην απόφαση του Άρειου Πάγου, διαμηνύοντας πως το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Εν τω μεταξύ στο Ολυμπιακό Χωριό μεταφέρεται εντός της ημέρας ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, όπου θα παραμείνει ως διοικητικά κρατούμενος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος αξιωματικός, τέθηκε και πάλι υπό προσωρινή κράτηση με απόφαση του Τμήματος Αλλοδαπών, στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας για την παροχή η μη ασύλου. Ο δικηγόρος του δήλωσε πως θα προσφύγει κατά της απόφασης.

Νωρίτερα, το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε προσωρινή αναστολή του άσυλου που του είχε χορηγηθεί, έως τις 15 Φεβρουαρίου, όποτε το δικαστήριο θα αποφανθεί επί της ουσίας της υπόθεσης για την παροχή η μη ασύλου και θα εκδικαστεί η σχετική αίτηση που έχει υποβάλει το ελληνικό δημόσιο.

Με την προσωρινή διαταγή απαγορεύθηκε κάθε μέτρο με σκοπό την χωρίς τη θέλησή του απομάκρυνση από τη χώρα μας.

Ο Τούρκος στρατιωτικός συνελήφθη από αστυνομικούς στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου είχε μεταβεί με τον δικηγόρο του, με βάση διοικητική απόφαση για κράτησή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης