Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ήταν το θέμα συζήτησης στη μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Όλοι τους συμφώνησαν ότι η αξιοποίηση των ΑΠΕ μπορεί να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη ενός σταθερού νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου χωρίς αναδρομικές αποφάσεις, όπως τονίστηκε, που θα προσελκύει και δεν θα αποτρέπει τους επενδυτές.

Επίσης έντονες ήταν οι επικρίσεις για τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού των τραπεζών και η έλλειψη υποδομών.

Έμφαση δόθηκε και στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την χώρα μας, με τον εκπρόσωπο της EUFORES, να κάνει λόγο για ιστορική πρόκληση της Ελλάδας να προωθήσει νέες πιο φιλικές πολιτικές για την αξιοποίηση της μεγάλης αγοράς των ΑΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Jan Geiss, γενικός γραμματέας της EUFORES, μίλησε για μάχη συμφερόντων στον ενεργειακό τομέα και για συμμαχίες που πρέπει να αναζητηθούν ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού και σαφούς πλαισίου σε ότι αφορά στις ΑΠΕ, για να υπάρξει εμπιστοσύνη των επενδυτών, και αυτό όπως είπε, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Η επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζωρζέτα Λάλη, χαρακτήρισε τις ΑΠΕ ως «ευκαιρία στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη» και πρόσθεσε, ότι η αξιοποίηση τους δεν είναι μόνο προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και προς όφελος της οικονομίας».
Μίλησε ακόμα για την ανάγκη ενός νέου σταθερού ρυθμιστικού σχεδίου και τόνισε, ότι η ελληνική προεδρία θα στοχεύει στην προώθηση μιας γόνιμης συζήτησης με στόχο την προώθηση στον μέγιστο βαθμό ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης