Στο Υπ. Παιδείας θα ανήκει το τέμενος της Αθήνας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 16:11
Στο Υπ. Παιδείας θα ανήκει το τέμενος της Αθήνας
Δεν υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία τεμένους στη Θεσσαλονίκη ή για άλλο στην Αθήνα αυτή τη στιγμή, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., Κυριάκου Βελόπουλου.

Ανακοίνωσε επίσης πως το τέμενος που θα δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα θα είναι μικρότερο από ό,τι είχε υπολογιστεί στην αρχή, θα βρίσκεται σε χώρο πρασίνου, θα ανεγερθεί με τρόπο, που σέβεται και το εθνικό πλαίσιο και την εθνική κουλτούρα και θα ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα έχει και την ευθύνη και θα θέσει τους όρους της λειτουργίας του.

«Αυτή είναι μια ισχυρή πολιτική απόφαση, γιατί δεν θα θέλαμε ένας τέτοιος χώρος λατρείας να ανήκει στην αρμοδιότητα ή ευθύνη οποιουδήποτε άλλου κέντρου ή χώρας εκτός Ελλάδας» είπε η υπουργός. «Η φιλανθρωπία είναι το σημαντικότερο, αλλά δεν πρέπει να τη φτιασιδώνουμε. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, γιατί ο μουσουλμανισμός έχει 117 σέχτες.

Δεν μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τζαμί, δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Μπορείτε - στο πλαίσιο των όσων αναφέρετε για τα ανθρώπινα δικαιώματα - να ανέχεστε την μπούργκα, τον λιθοβολισμό για μοιχεία, τις σφαγές ζώων έξω από τα τζαμιά;» είπε ο κ. Βελόπουλος, απευθυνόμενος στην κα Διαμαντοπούλου.

«Αναφερθήκατε με ένα τρόπο που ουσιαστικά έβγαλε στην επιφάνεια πολλά δύσκολα και δυσάρεστα και αποκρουστικά θέματα πράξεων, δεν μπορούμε όμως να απορρίπτουμε μια από τις μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο, σε όλες υπάρχουν θετικά στοιχεία και αυτά που μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά για να δημιουργήσουμε συνθήκες ομαλής συμβίωσης» απάντησε η υπουργός.

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι στα πλαίσια των επιταγών του Συντάγματος για ανεξιθρησκία και ανάγκη υλοποίησης διεθνών συνθηκών για χώρους λατρείας και στη μουσουλμανική κοινότητα» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν ωφελούν τα κηρύγματα μίσους, πολιτικά ή θρησκευτικά, χωρίς να υπάρχει πρόταση για το πού θα ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα αυτοί οι άνθρωποι.

Ανέφερε, επίσης, πως η ίδια νιώθει τιμή που ανήκει στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να υλοποιήσει μια συνταγματική επιταγή. Νιώθει επίσης χαρά, γιατί ανήκει σε μια Εκκλησία που εκφράζει τη φιλαδελφία και την αλληλεγγύη προς όλους τους πολίτες. Στην αρχή της συζήτησης, η κα Διαμαντοπούλου υπενθύμισε ότι συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα και απέδωσε φόρο τιμής στον εκπαιδευτικό.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 16:24