Χρήστος Μαζάνης

Για τις ανασκαφές στον λόφο Καστά της Αμφίπολης μίλησε η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Δράμα, κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκε με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει» δήλωσε η αρχαιολόγος Κ. ΠεριστέρηΑπαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η αρχαιολόγος δήλωσε ότι, «αν ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι εκεί βρισκόταν κάποια πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων», ενώ αναφερόμενη στην εξέλιξη των ανασκαφών διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος. Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».

Ερωτηθείσα πώς εξηγεί την εύρεση των τμημάτων των Σφιγγών στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου, η κα Περιστέρη απάντησε: «Υπάρχουν πολλά μυστήρια για την ανασκαφή μας που θα πρέπει να τα λύσουμε, αφού τελειώσει η ανασκαφή και αφού κάνουμε τη μελέτη. Πριν από τη μελέτη είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Θέλει χρόνο».

Όσο για το πότε θα γνωρίζουμε το όνομα του ενοίκου του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη δήλωσε πως «η ανασκαφή είναι αυτή που δείχνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων εάν υπάρχει καταπακτή στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου, η αρχαιολόγος σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας».

Λίγο πριν από τις παραπάνω δηλώσεις, σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο, στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της στο πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι, με αποκορύφωση την πρόσφατη σκαπάνη στην Αμφίπολη, ως στοιχείο ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού της μακεδονικής ιστορικής αλήθειας.

Στη σύντομη ομιλία της, κατά την απονομή του βραβείου, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνδράμουν το έργο της ανασκαφής και ιδιαιτέρως το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε στη «μαγεία», όπως τη χαρακτήρισε, της αρχαιολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και είναι πάντα το άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια, ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα».

Έκανε, δε, μια μικρή αναφορά στο ανασκαφικό της έργο στη Δράμα, το οποίο διήρκεσε περίπου 13 χρόνια και είχε να κάνει με την ανασκαφή του Ιερού Διονύσου στην Καλή Βρύση, την ανασκαφή του προϊστορικού οικισμού Αρκαδικού Δράμας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την ανασκαφή των ταφικών τύμβων ρωμαϊκών χρόνων στην παραμεθόρια περιοχή Ποταμών Δράμας.

Οι δηλώσεις της κυρίας Περιστέρη:

(Βίντεο από την εφημερίδα dramini.gr)

Ερωτήματα για το πώς συνεχίζει η δομή του τάφου

Λίνα ΜενδώνηΗ απορία πολλών αρχαιολόγων και ιστορικών αυτήν τη στιγμή επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η ανασκαφική ομάδα έκανε γνωστό πως δεν υπάρχει θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου (τέταρτος χώρος). Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι πρόκειται για «λαθεμένη εντύπωση που δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης». Είναι λογικό, λοιπόν, oι επιστήμονες να αναρωτιούνται αν η δομή σταματάει εκεί ή υπάρχει κάτι άλλο που ακόμα δεν έχει εντοπιστεί. Άλλωστε, όπως ανέφεραν στο zougla.gr, «ένας τόσο μεγάλος περίβολος και τύμβος, ο οποίος στο εσωτερικό του κρύβει τόση αίγλη, δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως σταματάει στα λίγα μέτρα ανασκαφής». Το απόγευμα της Τρίτης όμως, η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει οριζόντιος τοίχος σφράγισης απάντησε: «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Άρα, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».

Στελέχη, πάντως, του Υπουργείου Πολιτισμού διευκρίνισαν στο zougla.gr πως «αν δεν υπάρχει άλλος τοίχος σφράγισης, η ανασκαφή τελειώνει εκεί».

Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό του τάφου

Μία από τις πολλές εκπλήξεις της Τρίτης ήταν και το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά, με υλικό από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο με φυσικούς ήχους.

Διαβάστε επίσης:

Περιπλέκεται το μυστήριο

Στο εσωτερικό του τύμβου της Αμφίπολης

Έτσι κατασκευάστηκε ο περίβολος του τάφου της Αμφίπολης – Μοναδικά σχέδια

Ψάχνουν κτερίσματα στον τάφο

Έλληνες φυγάδευσαν τα αρχαία της Αμφίπολης

Αμφίπολη: Νέα αναπαράσταση από το εσωτερικό του τάφου

Ο γρίφος του ψηφιδωτού

“Γυναίκα ο ένοικος του τάφου”

Το ωραιότερο πορτραίτο του Μ. Αλεξάνδρου

Λύνουν τον γόρδιο δεσμό της Αμφίπολης

Μακεδονικός ο τύμβος της Αμφίπολης

Δείτε τις εκπομπές με τίτλο «Τα μυστικά της Αμφίπολης» στην τηλεόραση της Ζούγκλας:

1η εκπομπή

2η εκπομπή

3η εκπομπή

Δείτε ακόμα: Αμφίπολη όπως… Βεργίνα

 Τα ψηφιδωτά της Αμφίπολης

Διαβάστε τα ρεπορτάζ του zougla.gr για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης:

Ενδείξεις σεισμού στον Τάφο της Αμφίπολης

Εντυπωσιακό βίντεο με 3D απεικόνιση του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης

Η πύλη των Καρυάτιδων

Τα μυστικά δωμάτια του τύμβου

Οι 140 που στηρίζουν τις εμμονές της καθηγήτριας Παλαγγιά

Μακεδονικός ο τύμβος της Αμφίπολης

«Υπάρχουν περισσότεροι χώροι απ’ όσους γνωρίζουμε στον τάφο της Αμφίπολης»

Τύμβος, ένα πανάρχαιο έθιμο των Ελλήνων

 Οι Καρυάτιδες στα βάθρα τους

 Oι αρχαιοκάπηλοι της Αμφίπολης 

Η συνέντευξη της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο zougla.gr

“Σε έναν μήνα τελειώνουμε”

Eκπομπές για την Αμφίπολη :

Δείτε την πρώτη εκπομπή «Τα μυστικά της Αμφίπολης» που μεταδόθηκε από το Zougla TV

Χ.Τζάλας: «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι στην Αμφίπολη δεν βρίσκεται ο Mέγας Αλέξανδρος»  

Ενδιαφέρουν: Mάχη με τον χρόνο 

Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι διαψεύδουν τον Σ. Καργάκο για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου

Οι άγνωστες ιστορίες της Αμφίπολης

Η συνέντευξη της Λιάνας Σουβαλτζή στο zougla.gr για τον τάφο της Αμφίπολης 

Παντερμαλής: Η Αμφίπολη εγείρει το ενδιαφέρον του ελληνικού και διεθνούς κοινού

Διαβάστε τις συνεντεύξεις που έδωσαν στο zougla.gr διεθνούς φήμης Ιταλοί αρχαιολόγοι:

“Ο στρατηλάτης δεν ετάφη στην Αμφίπολη”

Προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο

“Οι Καρυάτιδες περιπλέκουν το μυστήριο”

O Εμανουέλε Γκρέκο καταρρίπτει τους μύθους

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης