Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 13:25
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα
Συλλαλητήρια και πορείες εργαζομένων πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους και φώναξαν «όχι» στην εξαθλίωση, στις απολύσεις, στην εφεδρεία και στα μέτρα λιτότητας.

Θεσσαλονίκη

Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι απ' όλους τους κλάδους συγκεντρώνονται στα σημεία που οργανώσεις και συνδικαλιστικοί φορείς έχουν ανακοινώσει ως αφετηρίες πορειών στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν στάση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Σ.Θ. πραγματοποίησαν στάση εργασίας από το ξεκίνημα της βάρδιας τους μέχρι τις 08:00 το πρωί, ενώ θα προχωρήσουν και σε δεύτερη από τις 21:00 το βράδυ μέχρι το τέλος της βάρδιας τους.

Bόλος: Διαμαρτυρία με πέτρες έξω από τα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ.

Ξεκίνησε λίγο πριν από τις 12:50 η πορεία των διαδηλωτών από την πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο του Βόλου.

Στην πορεία συμμετέχουν, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστές, ο φοιτητικός σύλλογος των Αρχιτεκτόνων μηχανικών, μέλη του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η πορεία αυτή την ώρα βρίσκεται έξω από τα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ. στην οδό Ιάσωνος, όπου οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη στάση του κόμματος φωνάζοντας συνθήματα όπως «Σκ… στο ΛΑΟΣ και τον Καρατζαφέρη».

Κάποιοι θερμόαιμοι πέταξαν δύο πέτρες προς τα γραφεία του κόμματος. Έκτος όμως από το ΛΑ.Ο.Σ., οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους έναντι των τραπεζών.

Χωρίς επεισόδια η πορεία στην Κρήτη

Η πιο ήρεμη πορεία στα χρονικά της κρίσης ήταν η σημερινή που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο πλαίσιο της γενικής, πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Με λιγότερο κόσμο να έχει βγει στους δρόμους, η πορεία του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Πύργος Ηλείας

Συγκέντρωση στην πλατεία του ΟΤΕ στον Πύργο πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, το ΠΑΜΕ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια τα μέλη του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία στις οδούς Πατρών, Ερμού, Λετρίνων και 28ης Οκτωβρίου.

Η συγκέντρωση ήταν μαζικότερη από όλες τις άλλες φορές και τα κύρια συνθήματα ήταν κατά των χαρατσιών.

Πάτρα

Το δικό τους μήνυμα απέστειλαν οι πολίτες της Πάτρας στην κυβέρνηση, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις 11:15 στην πλ. Γεωργίου. Παρόντες, μεταξύ άλλων ήταν τόσο ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Λίγα λεπτά αργότερα, ξεκίνησαν δύο ξεχωριστές πορείες: Mία του ΠΑΜΕ από την πλ. Γεωργίου και άλλη μία της ΑΔΕΔΥ από το εργατικό κέντρο της πόλης. Στις 12:30 ολοκληρώθηκαν οι πορείες, οι οποίες έγιναν σε ειρηνικό κλίμα, εκτός από δύο μικροεπιθέσεις σε δύο τράπεζες.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώνεται για το απόγευμα, οπότε και ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει το συλλαλητήριο κατά του χαρατσιού στα ακίνητα.

Αλεξανδρούπολη: Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης

Μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Έβρου συγκεντρώθηκαν σήμερα οι απεργοί της Αλεξανδρούπολης, που πρόσκεινται οπουδήποτε αλλού πλην του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι - απεργοί διαδήλωσαν κατά των φορολογικών μέτρων και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής, ενώ στην πορεία που ακολούθησε «οδηγοί» ήταν οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης.

Η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση έγινε από τα μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου μπροστά στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης. Και αυτή η συγκέντρωση έληξε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους και συνθήματα κατά της πολιτικής της Ε.Ε..

Και στις δύο πορείες η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρή.

Μαζική ήταν η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και στο Αγρίνιο

Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΣΥ κ. Κοτοπούλης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Κώστα Μαργιώλης.

Ο κ. Κοτοπούλης έκανε λόγο για χαριστική βολή που δίνεται στη φτωχομεσαία αγροτιά με τις επιλογές που ακολουθεί το «μαύρο μέτωπο», όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Από την πλευρά του, ο κ. Μαργιώλης κάλεσε σε συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΝΑΣ και την ΟΓΕ και τόνισε ότι η λύση είναι η δημιουργία λαϊκών επιτροπών στα χωριά που θα αποτρέπουν την εφαρμογή των μέτρων που συνεπάγονται τα χαράτσια της κυβέρνησης, όπως αυτό της Δ.Ε.Η..

Το ΠΑΜΕ κάλεσε τέλος σε συμμετοχή στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων που θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου στον κόμβο Κουβαρά και σε εκδηλώσεις-κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Δεκεμβρίου στο Αγρίνιο, ενάντια στο τέλος ακινήτων.

Τρίκαλα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκατοντάδες πολίτες και στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, Μιχάλης Μαντέλλας, στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε «στον αγώνα που δίνουν ενάντια στις καταστροφικές, αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές, που έχει επιβάλει η τρόικα και οι δανειστές της χώρας μας».

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία, καταλήγοντας στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, καταθέτοντας ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Με πληροφορίες από: agelioforos.gr, e-volos.gr, cretalive.gr, iliaoikonomia.gr, thebest.gr, agrinionews.gr, ebros.gr, trikalanews.gr

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη - Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 14:50