Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο οι Καρυάτιδες έλειπαν από το «κινητό» Μουσείο που κουβαλούσαν οι δύο άντρες οι οποίοι συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη και κατηγορούνται  για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας του θησαυρού της Αρχαίας Μακεδονίας.

Οι δυο συλληφθέντες, στις απολογίες τους που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr, εμφανίζονται να μην αποδέχονται ότι είχαν κύριο ρόλο στην οργάνωση αλλά ότι «αναγκάστηκαν» να συμμετέχουν λόγω  οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζαν.

Ο θησαυρός της Αρχαίας Μακεδονίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν βρέθηκαν μπροστά σε ευρήματα της Αρχαίας Μακεδονίας που είχε στην κατοχή του το κύκλωμα. Ο θησαυρός, τον οποίο υπολόγιζαν να πουλήσουν έναντι 10 εκατ. ευρώ αποτελούνταν από: 4 χάλκινα κράνη (Ιλλυρικού τύπου), 2 ακέραια χρυσά προσωπεία, 3 χρυσά ελάσματα με έκτυπη διακόσμηση, 10 μεγάλοι και 6 χρυσοί ρόδακες, 2 χρυσά πέλματα, 2 αργυρά ανθέμια και 1 αργυρός μικρός ρόδακας, 1 χάλκινο εξάλειπτρο, 1 χάλκινη τριφυλλόστομη οινοχόη με τριποδική βάση, 1 χάλκινη τριποδική βάση, 1 αργυρό κοχλιάριο και 2 αργυρές περόνες, 3 χρυσοί κρίκοι, 1 αργυρή ομφαλωτή φιάλη και 1 χάλκινη φιάλη με τριποδική βάση, 1 θραυσμένη χάλκινη οπισθότμητη πρόχους, 1χάλκινο κανθαρόσχημο αγγείο, 2 χάλκινες λαβές και 1 τμήμα χάλκινης λαβής, τεμάχια σιδερένιου ξίφους με επένδυση από φύλλα χρυσού, 13 θραύσματα πήλινων ειλώλιων, 1 γυάλινος αμφορίσκος, 1 πήλινος ασκός, 1 κορινθιακή κοτυλίσκη, 1 μελαμβαφές κύπελλο, 1 πήλινο εξάλειπτρο και θραύσματα από τρεις κύλικες.

Ο «bodyguard»

Ως σωματοφύλακας εμφανίζεται ο κατηγορούμενος Χ. Δ. σύμφωνα με τα όσα επικαλείται στην απολογία του. Ο 45χρονος αγρότης ισχυρίζεται ότι ο ρόλος του στην πώληση των αρχαίων αντικειμένων ήταν δευτερευούσης σημασίας και ονοματίζει ως ιδιοκτήτη του θησαυρού τον καταζητούμενο Α. Σ.

«Τυγχάνει να γνωρίζομαι προσωπικά με τον Α. Σ. ο οποίος μου γνωστοποίησε κάποια στιγμή ότι είχε στην κατοχή του κάποια αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χωρίς ωστόσο να μου γνωστοποιήσει την ακριβή αξία τους. Ούτε κατά διάνοια δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι επρόκειτο όντως για αντικείμενα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας» σημειώνει ο 45χρονος.

Ο κατηγορούμενος υπογραμμίζει ότι ο Α. Σ., του ζήτησε να βρίσκεται στο σημείο που θα γίνει η συναλλαγή προκειμένου να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς φοβόταν για την σωματική του ακεραιότητα.

Επιπλέον υποστηρίζει ότι όταν έφτασε στο σημείο που θα γινόταν η πώληση δεν ήξερε που βρισκόντουσαν τα αρχαία αντικείμενα, αλλά μετά από υπόδειξη του Α. Σ. μετέφερε ένα σάκο και τον άφησε δίπλα σε ένα σταθμευμένο Ι. Χ. «Η μόνη εμπλοκή μου στην υπόθεση ήταν να δεχθώ να εξυπηρετήσω τον Α. Σ., πράξη για την οποία έχω μετανιώνω ειλικρινώς. Όλα αυτά έλαβαν χώρα εν αγνοία και ερήμην μου» καταλήγει.

Ο «τσιλιαδόρος»

Ρόλο «τσιλιαδόρου» υποστηρίζει ότι είχε ο έτερος κατηγορούμενος. Πρόκειται για τον 50χρονο Β. Π., ο οποίος –ενώπιον του ανακριτή- έκανε τον ανήξερο. Ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε τίποτα για τα αρχαία αντικείμενα και την αξία τους.

Ο 50χρονος επισήμανε ότι όλα ξεκίνησαν ύστερα από τηλεφώνημα του Χ. Δ. (τον οποίο γνωρίζει χρόνια) στο οποίο του είπε ότι θα γινόταν μια δουλειά με αρχαία και θα παίρνανε από 2.000 ευρώ.

«Στις 6-10-2011 μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι είμαστε έτοιμοι και ότι σήμερα θα γινόταν η αγοραπωλησία. Όταν φτάσαμε εκεί ο Χ. Δ. συνεννοήθηκε τηλεφωνικά με ένα άλλο άτομο, το οποίο του είπε που να πάμε» είπε στο φυσικό του δικαστή.

Εν συνεχεία, ο κατηγορούμενος εξήγησε ότι όταν έφτασαν στο σημείο όπου θα γινόταν η «δουλειά», ο Χ. Δ. κατευθύνθηκε προς δυο άτομα που βρισκόντουσαν στο σημείο και κουβέντιασαν ενώ ύστερα μπήκε σ’ έναν αγρό και βγαίνοντας κρατούσε μια τσάντα.

«Τη στιγμή εκείνη επενέβησαν οι αστυνομικοί. Ο ρόλος ο δικός μου ήταν να φυλάω το χώρο και να επέμβω αν συνέβαινε κάτι» κατέληξε ο 50χρονος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος της αρχαιοκαπηλίας Α.Σ  δεν έχει συλληφθεί και καταζητείται από τις αστυνομικές αρχές της Θες/νίκης.

Για την ιστορία και οι δυο συλληφθέντες προφυλακίσθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης